И либерална Румъния получи урок

На 10 август, по улиците на Букурещ, на протест срещу правителството на социалдемократите и техния министър-председател Виорика Дънчила излизат повече от сто хиляди души. Протестът бе предизвикан от съмнения за корупция. Впоследствие върху протестиращите е приложено насилие от страна на жандармерията. Манифестантите са нападнати със сълзотворен газ, бити и гонени. Според официалните данни от 11 август регистрираните случаи на пострадали са били 452. Към тях се добавят и хора, които на по-късен етап са потърсили медицинска помощ.

От жандармерията твърдят, че тяхната намеса е била наложителна, поради проява на насилие от страна на  потестиращите. От друга страна с всеки изминал ден в румънските медии продължават да се появяват  нови истории на протестиращи, станали жертва на насилие от страна на представителите на румънската жандармерия.

Според някои, на 10 август в Букурещ се проведе най-голямото политическо отклонение от мрачните дни на 1990 г.

В публикация на Ziare.com се твърди, че по WhatsApp на 9 август (четвъртък) е получено съобщение от представител на Министерство на вътрешните работи, в което се говори за план, изготвен от лидера на социалдемократическата партия Ливиу Драгня.

В съобщението се крие информация за точните моменти, в които е трябвало да се намесят представителите на жандармерията.

Планът за намеса на жандармеристите на столичния площад „Пиаца Викторией“ на 10 август е бил изготвен от Генерална дирекция на Министерство на вътрешните работи, като се отнася до „оперативен екип, организиран от министъра на вътрешните работи – г-жа Кармен Дан“.

„Това е министерска структура, контролирана най-вече от Кармен Дан и тук бе планирана цялата операция. Оттук тръгна цялата информация към командния център на жандармерията,  намираща се на площад „Пиаца Викторией“ – заявява за Ziare.com техен доверен източник, който е опискал да запази своята анонимност.

„Генерална дирекция по оперативно управление е част от централния апарат на Министерство на вътрешните работи, без юридическо лице, което да се подчинява директно на министъра на вътрешните работи“ – това може да се види в организационната структура, публикувана на сайта на министерството.

Намесата на тези дирекции в протестите, подчинени на Кармен Дан, могат да се видят в следните две ситуации, свързани с драматичните събития, станали в центъра на столицата:

В 20.00 ч. на 10 август станцията на метрото, намираща се на площад „Пиаца Викторией“ е затворена.  Ръководството на подземната железница „Метрорекс“ излиза със извънредно съобщение, в което се посочва, че решението за затваряне на станцията е взето от Генерална дирекция по оперативно управление към Министерство на вътрешните работи.

Друга връзка между министър Кармен Дан и насилственото потушаване на събитията от Букурещ, е директорът на Румънската разузнавателна служба Едуард Хелвиг, който на 11 август е имал телефонен разговор с министър-председателя Виорика Дънчила. В рамките на този разговор, директорът на разузнавателните служби припомня на министър-председателя, че всички  данни на задържаните от разузнавателните служби са били предадени оперативно към структурите на Министерство на вътрешните работи, включително и Генерална дирекция по оперативно управление, в чиито редици Румънските разузнавателни служби са посочили и техен представител – това комюнике е публикувано от Румънската информационна служба.

Румънският политолог Йоан Станомир дава интервю за румънската медия Digi24. Според неговите думи, Румъния се отдалечава все повече от основните принципи на демокрацията след злоупотребата на жандармерията срещу мирните протестиращи. „Много е сериозно положението, след като жандармеристите заменят лоялността към закона с лоялност към политиците. Тези хора щяха да служат еднакво добре и на Чаушеску“.

Станомир заявява, че само седмица след бруталната намеса на жандармеристите на митинга вече се вижда ясно, че Румъния е управлявана от непрозрачен режим, който няма никакъв интерес да разкрие нужната информация за обстоятелствата около драматичните събития.

Според Станомир жандармерията действа така, сякаш Румъния се намира под диктатура. А що се отнася до жандармерията – да си позволява да напада, да се държи брутално, да обгазява мирните граждани по улиците на столицата, по никакъв начин не представлява начин за прилагане на закона.

„Мисля, че хората, служили при режима на Чаушеску, могат да бъдат доволни. Очевидно е, че това е ирония, но на практика под командата на жандармерията има хора, които биха могли да служат достатъчно добре както на Чаушеску, така и на Ливиу Драгня“– добавя още професорът по конституционно право.

Той споменава и представените от майор Лоуренциу Казан извинения, въпреки че реално Казан не се укорява за нищо, което според Йоан Станомир показва „презрението на това управление към гражданите“.

„Фактът, че ти, в качеството си на жандармерист, заменяш лоялността и задължението си към закона с тези към политическата власт е от огромна важност. Тези хора отговарят на политически поръчки. Румъния се отдалечава все повече от елементарните стандарти за демокрация, задължителни стандарти от момента на присъединяване към Европейския съюз.

Станомир добави и страховете си от ситуация, в която режимът в Румъния би могъл да се превърне в този на Путин или Ердоган.

Относно отвореното писмо на Екатерина Андронеску, в което се иска оставката на лидера на социалдемкоратическата партия Ливиу Драгня и на кабинета на Данчила, политологът заявява, че „изместването на Ливиу Драгня от челото на социалдемократическата партия ще настъпи, ако въобще някога настъпи, единствено вследствие на наказателна присъда“.

„В момента, в който Ливиу Драгня бъде хвърлен в затвора, съм сигурен, че ще се появят и представители на съда от страна на социалдемократите, които ще ни обясняват, че още от началото са били против този тираничен режим“ – обяснява още политологът, като се аргументира, че по същия начин се е случило и с режима на Чаушеску след 1989 г.

Запитан с какво остават все пак румънците след протеста от 10 август, Йоан Станомир отговаря, че след изминалите събития, румънците получиха един „важен урок“.

„Колкото време оставяш гражданските права да се подтискат, толкова тираните ще се възползват, точно както отношенията ни спрямо Ливиу Драгня и неговите съучастници, срещу които съществува един единствен маниер на поведение – съпротива, докато тяхното господство не сдаде властта на хора, които са способни да управляват не като някакви надзиратели, а като евроантлантически политици“ – заяви политологът.

Не липсват изказвания и от страна на социалдемократите. Представителят на социалдемократическата партия Дан Ника заявява, че самият президент на Румъния Клаус Йоханис има интерес от ескалация на конфликта, като посочената цел за това, според Ника, е натрупаване на електорални дивиденти, а поведението на Йоханис е било сходно с това на бившия ръководител на страната Траян Бъсеску.

„Още вечерта, по време на протестите, президентът Йоханис изрази серия от тежки обвинения по адрес на жандармерията, при липса на каквито и да е доказателства и оперативна информация. Този факт показва волята и очевидното желание за стимулиране на вече съществуващото насилие. Точно както Басеску, така и Йоханис няма интерес от евентуално затихване на конфликтите в румънското общество, а напротив, той има интерес от евентуална тяхна ескалация, с ясната цел за електорални дивиденти. Всичко това, в съчетание със средства на агресивна пропаганда, е финансирано от неясен източник. Мисля, че се прекрачиха някои демократични ограничения в тази политическа война и считам, че е нужно създаването на комисия по парламентарно разследване, която да внася светлина на публичната сцена“ – заяви Дан Ника в прес комюнике на социалдемократическата партия.

http://www.ziare.com/carmen-dan/ministru-de-interne/momentele-cheie-ale-manipularii-protestelor-pasnice-si-cum-a-fost-implicata-carmen-dan-in-operatiune-1525871?utm_source=Digi24.ro-Cross&utm_medium=Momentele-cheie+ale+manipularii+protestelor+pasnice+si+cum+a+fost+implicata+Carmen+Dan+in+operatiune&utm_campaign=Interpromo

https://www.news.ro/social/protest-de-comemorare-a-represiunii-impotriva-manifestantilor-din-10-august-anuntat-pentru-astazi-in-piata-victoriei-1922405217002018080918351384

https://www.cotidianul.ro/protestdecomemorarelaguvern/

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cu-ce-raman-romanii-dupa-protestul-din-10-august-explicatiile-lui-ioan-stanomir-982131

https://stirileprotv.ro/stiri/politic/dan-nica-europarlamentar-psd-iohannis-interesat-de-escaladarea-conflictelor-pentru-castiguri-electorale.html

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
yavori@gmail.com'

Явор Иванов

Явор Иванов е завършил Филологическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски” със специалност Румънска филология, след това защитава магистърска теза по Старобългаристика. Понастоящем е докторант към Катедрата по кирилометодиевистика към СУ.