Адриан Ангелов: Родители, учители и общината ще намерим начин да решим проблемите

Господин Ангелов, колко от постройките тук са незаконни?

Не толкова много, има зад бл.14 и бл.15. Може да се каже, че 90 процента от къщите са законни.

Какво  правите с незаконните?

През 2017 година 6 семейства, които живееха зад бл.15,  са ги настанили във фургони. Начинът, по който те живееха, беше неприемлив. Образуваше се около тях едно гето. Не е добре за хората да живеят в гето! Кметът, Иван Гавалюгов, им даде възможност да работят на тези от тях, които искат. Преместиха  се да живеят на квартира, на частно .

 

20170903_102731

Снимки: Марта Методиева – Зад бл.14 и бл.15  се оформя преди години гето. Общината решава проблема като осигурява заетост на работещите, настанява ги във фургони

Има ли в общинския съвет представител на ромската общност?

Не. Засега съм само аз и колегата – здравният медиатор Иван Иванов. Аз  съм  „експерт по етнически и демографски въпроси  въпроси. Не съм родом от тук, работя в общината от  една година. Но успях да се сближа с хората, имат ми доверие.

Къде работехте преди Ботевград?

В Бяла Слатина. Там бях общински съветник. Но в Ботевград съм учил. После и работих  9 години в завода за електронни елементи. Община Ботевград бе обявило место за експерт по етнически и етнографски въпроси. Явих се на интервю на 4 юли и така започнах.

В какво се състои работата ви?

Опитвам се да създам основни цели за работа на общността. За нас, ромите, от огромно значение е образованието. Смятам, че имаме резултати. За тази учебна година /2016-2017/ завършиха гимназия 32 деца, а всички от квартала завършиха основно образование. Общият брой  на ромите в общината е 6 200, от тях 3 500 души  са от квартала в Ботевград. Имаме и 16-17 студенти, изучаващи предимно технически и икономически специалности, а от тази година имаме и 3- 4 студента, записали „педагогика“.

 

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Снимки: Марта Методиева – Адриан Ангелов организира общностно събрание в клуба

Как ги мотивирате?

Казвам им, че е важно да има учители роми . А работа не могат да имат, ако са без образование. Ще е добре да има и образователни медиатори, които да помагат на учителите по време на учебния процес .

Видях хора от квартала рано неделна сутрин, но работят.  Разговарях и с деца от  ОУ“Васил Левски“. Много будни деца, харесахме сме! Общуват свободно, интелигентно.  Какъв е основният поминък за квартала?

Предимно в строителството. Има работещи в големите заводи за производство на електроника за автомобили в шивашките фирми   има и баничари, търговци в хранителни магазини.Има предприемачи на козметика, парфюми. Някои са съдържатели на ресторанти и  малки заведения.

Exif_JPEG_420
Снимки: авторът – Участници в обсъждане на проблемите за образователен медиатор

Току що минаха каруци…

Само 20-30 са тези с каруците.Предимно от хората от фургоните. Под контрол са, конете са чипирани.

Да се върнем на образованието. Има ли расизъм в класните стаи? Коя е причината да има такова масово отпадане на децата от училище?

Смятам, че това е безотговорност. Както  при родителите,така и при учителите . За съжаление, между българи и не-българи са се установили предразсъдъци на етническа основа. Да, има прояви на расизъм.

А какво е нивото на образование, което дава кварталното  училище ОУ “В.Левски“? Доколкото разбирам,то е чисто ромско! От хората тук разбрах, че има деца, които като завършат 6 клас и не могат да си пишат името…

Много причини има ромите да изостават. Голямата бедност, тежките битови условия. При  учителите стимулите са недостатъчни. Работи се трудно.

Exif_JPEG_420
Снимка: авторът – Надпис над вратата на ромския клуб

Трябва да търсите начин за интегрирано обучение! В смесени паралелки децата взаимно се „дърпат“ нагоре!

Родителите на българчетата не искат децата им да учат с ромчета. Това е огромен проблем. Дори когато имат добър успех.

Кой е виновен за тази разделителна черта между българи и роми?

Всички сме виновни.

Exif_JPEG_420
Снимки: Марта Методиева – Родителите на ученици от ОУ „Васил Левски“ участват с идеи в дискусията

Виждам, че идват хора в клуба за  обявеното от вас обсъждане. Поставил сте предварително темите, за които те ще се изказват. Сигурно са се подготвили, докато разговаряхме с вас чух вече оживени коментари! Върху какво още  ще наблегнете и ще потърсите съгласието им, освен за образователната медиация?
Те знаят, че имат резултатите от работата си със здравния медиатор, Иван Иванов. Имат му доверие. Планирали сме до 2019 година да имаме тук 5 здравни медиатори и 5 образователни. Ще искаме в общинския бюджет да бъдат заложен ресурс, който да осигурява нормално възнаграждение – заплата. Ще проследим как се защитава бюджета в тази му част.

Какво още ще предложите на хората?

Искам този клуб, който сега вече е реновиран и специално предназначен да се събираме и да дискутираме проблемите си, да има нещо като  „здравен пункт“. Тип „Бърза помощ“. Хората да не се налага да се блъскат до града, при по-леки здравни проблеми. Страхуваме се от епидемия, ако недай боже пламне, хубаво е тук да има специалисти. Но и за това трябва средства! Ще се опитаме да се преборим за тях!

Exif_JPEG_420
Снимки: Марта Методиева: Адриан Ангелов разисква проблемите на общността с репортер на Маргиналия

Каква е амбицията ви?

Опитвам се да положим !за създаване на нов подход за работа в общността

 

 

 

 

 

Exif_JPEG_420
Снимки: Марта Методиева – Активна майка по образователните проблеми на децата от квартала
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).