Идеята на Валери Симеонов за премахване на ромските къщи в Асеновград – прилагане на закона, или репресия!

 

Още в началото на „Асеновградския проблем“ от миналата седмица се зачудих кога ли някой ще се сети, че в ромската махала в града има къщи, построени без строителни книжа и ще призове „да ги премахнем, защото така хем ще спазим закона, хем ще се отървем от циганите“. Даже ми беше странно, че цели два – три дена никой не се сети за това.

 

 

 

 

 

 

valeri

Протестите в Асеновград  от битов конфликт прерастнаха в сблъсъци

 

 

Защото българската администрация на всички управленски нива твърди, че предприема действия, насочени към премахване на ромски къщи, с единствената цел да спазва закона. Твърди, че това не е репресивна мярка, нито пък, пази Боже – дискриминационна, а обща мярка, насочена към всички нарушители. Разбира се, нито законът ни, нито администрацията ни, правят разлика между незаконна постройка, която представлява единствен дом на някое семейство от една страна, и огромни хотели или пък кладенци, огради и беседки – от друга. Изследване на СНЦ „Инициатива за равни възможности“, финансирано от Институт за европейски политики на Отворено общество, представено само преди два месеца[1], демонстрира доказателства в обратна посока: От общо 6080 заповеди за премахване на незаконни постройки, издадени от ДНСК, 515 касаят строежи за жилищни нужди и 502 от тях са ромски. От 2000 заповеди за премахване на незаконни постройки на кметове на 163 общини, 444 касаят сгради за жилищни нужди и 399 от тях са относно къщи, притежавани от ромски семейства. Дали това не е по-неблагоприятно третиране? Дали не е дискриминация на етническа основа. Дали не е репресивна и сплашваща мярка? Е всичко това!

 

Защо не се питаме има ли причина да се сещаме, че ромските къщи нямат архитектурни проекти и строителни разрешения само когато  медиите се заиграят с някой проблем, свързан с ромите? Защото не ни отърва! Та затова не чаках дълго, два- три дни след началото на асеновградската история се намери кой да се сети, че има ромски незаконни къщи и най-доброто решение на проблема ще е да ги съборим. И да изгоним ромите. Неизвестно къде, ама и на кой му пука? Странното в случая е, че този някой се оказа председателят на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси. Странно, ама не чак дотам.  Понеже той си има и партийна програма, която включва изграждането на ромски лагери- атракциони извън населените места и идеята да ги държим там ромите! И да ги показваме на чужденците, както американците показват бруклинската зоологическа градина. Така че, защо го чакаме да чете, да се запознава и да работи за осъществяването на Националната програма за интеграция на ромите? Ами, я докъде го докараха европейците с либералните си схващания! Никакви стратегии, никакви такива лиготии! Както навремето е казал товарищ Сталин: „Има човек, има проблем; няма човек – няма проблем“. Та и Валери Симеонов така!

 

[1] https://www.marginalia.bg/analizi/analiz/razrushavaneto-na-nezakonni-zhilishta-v-romskite-mahali/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
danielamihailova@izmislen.eu'

Даниела Михайлова

Даниела Михайлова е адвокат, активист за правата на ромите и е председател на сдружение "Инициатива за равни възможности"