10 % деца не са обхванати от дистанционното обучение – нямат технически възможности

Поне 70 000 деца, или 10% от всички ученици изобщо не са обхванати от дистанционното обучение у нас. Все още обучението в електронна среда за хиляди ученици у нас остава мираж – това е равносметката след първия месец и половина от старта на т.нар. дистанционно обучение в България. Въпреки усилията на МОН за осигуряване на интернет достъп в местата, където няма такъв, закупуването на компютри за учителите и десетките дарения на хора и фирми, които в последните седмици предоставиха таблети на нуждаещи се деца, това все още се оказва недостатъчно, за да покрие огромните нужди в системата.

Половината от необхванатите нямат технически възможности, а останалите са роми, пише министърът. От отговора става ясно, че в момента всеки десети ученик на практика не се обучава, но според МОН такъв бил и процентът на децата, които така или иначе не посещавали редовно училище дори в нормална ситуация.

В началото на дистанционното обучение, което започна на 16 март, просветният министър Красимир Вълчев съобщи, че в него са включени около 89 на сто от учениците у нас. Останалите 11%, или близо 70 хиляди ученици, не могат да учат в електронна форма поради липса или на крайно устройство, или на интернет. От негови изявления стана ясно, че около 35 хиляди ученици нямат компютри у дома си. Според Центъра за междуетнически диалог „Амалипе„, който се позовава на данни от регионалните управления, проблемът засяга 43 000 деца, които не учат в електронна среда, защото нямат у дома си нито компютър, нито таблет или лаптоп. За тези деца бе съобщено, че медиатори ще им изпращат образователни материали, а за останалите – че ще се говори с мобилните оператори за осигуряване на покритие на мрежата.

Това обаче не е проблем само за учениците. Около 1500 учители на територията на страната не разполагат с техника, позволяваща провеждане на учебен процес от разстояние, а около 500 не разполагат както с техника, така и с достъп до интернет в домашни условия. Министерството обеща да пренасочи 1-2 млн. лв. от оперативна програма „Наука и образование“ за закупуването на техника.

МОН е осигурило и доставило всички заявени за учителите устройства чрез директорите на училища, както и преносими устройства тип „My Fi“ с предплатен достъп до интернет за учителите. „В 461 училища в страната са доставени общо 1986 лаптопа, като 500 от тях са оборудвани с устройства тип „My-Fi“ за достъп до интернет с предплатен тримесечен неограничен достъп. Техниката е закупена като разходът е от бюджета на проект „Образование за утрешния ден“, обясняват още от образователното министерство.

Съдейства се на фирми и организации, които са заявили желание да дарят техника на училищата – до настоящия момент са съдействали за даряването на 500 таблета от „Виваком“, които са предоставени на учениците чрез директорите на училищата. Началниците на РУО са направили предложения къде да се раздадат, тъй като най-добре познават особеностите на училищата и населените места, като този процес продължавал и в момента.

От МОН посочват още, че са постигнати договорености с всички мобилни оператори с национално покритие, които предлагат специални оферти за училищата в помощ на родителите за доставяне на мобилен интернет на преференциални цени за: пакет с интернет, дейта карти, USB стикове с интернет, „My Fi“ устройства, рутери и др. Училищните директори ще могат да сключват договори за тези услуги, за да се предоставят те на учениците и/или учителите, като за целта ще могат да се използват средствата от училищните бюджети. Това стана възможно в резултат на промяна в наредбата за финансирането – с нея училищата ще могат да извършват разходи за осигуряване на домашен интернет за учениците, които по социални причини не разполагат с интернет свързаност.

МОН започна и проект за спешното изграждане на Wi-Fi зони в райони, където деца не могат да учат заради липса на интернет. Поръчката обаче бе приета на нож от част от телекомуникационните оператори

По материали от медиите

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.