100 години независимост на Полша се отбелязват с разделение и противоречие

В неделя Полша отбеляза 100 годишнината от обявяването на независимостта си, по същото време, когато в Европа се отбелязаха 100 години от края на Втората световна война, съобщава СНН. Очакваше се случаят да бъде повод за празнуване в страната, но противоречия и объркване около планирания крайно-десен Марш на независимостта в столицата Варшава засенчиха подготовката.

В четвъртък варшавски съд отхвърли решението на кмета на града да забрани марша поради съображения за сигурност. Хана Гронкиевич-Валц, кмет от опозиционната партия Гражданска платформа, заяви в сряда, че маршът не трябва да продължава съществуването си, защото Варшава „е страдала достатъчно от агресивен национализъм”, СНН цитира думите на Ройтерс.

Но часове след като Гронкиевич-Валц обявява забраната, полският президент и министър председател оповестяват, че правителството ще организира свой собствен официален марш в неделя по същия маршрут като на планирания крайно-десен.

Ситуацията е усложнена и от масовия протест от страна на полската полиция, която изразява съмнение, че ще успее да осигури сигурност по време на марша.

В четвъртък Гронкиевич-Валц каза, че ще обжалва съдебното решение, което потвърждава неофициалният марш. „Аргументът ни бе даден от вчерашната заповед на министър председателя, който нарежда военната полиция да помага на полицията. Това означава, че предположенията ни са верни и полицията няма да се справи с това.”

Министър-председателят Матеуш Моравиецки от управляващата крайно дясна партия Закон и справедливост призова в Туитър участниците в марша да се обединят под червено-белия флаг на Полша и да отпразнуват 100-годишнината.

Според Гардиън се предполага, че на 11.11 в противоречивия марш са взели участие над 200 хиляди души, след спогодбата в последния момент между политиците и крайно-десните организатори на събитието. Подредени в успоредни колони полски войници стояха редом до членове на Национал-радикалния лагер, наследник на предвоенното полско фашистко движение и до представители на Форца Нуова, италианско нео-фашистко движение, докато президентът Анджей Дуда направи обръщението си към хората в началото на марша.

„Искам радостно да вървим заедно под нашите червено-бели знамена. Да почетем онези, които се биха за Полша и да се радваме, че тя е свободна и независима,” каза Дуда преди да започне да пее „слава и възхвала на героите”, а после и националния химн.

Мащабът на тазгодишния марш, в сравнение с предишните, бе много по-голям. Тази година имаше по-малко открито расистки плакати и символи от миналата, въпреки присъствието на бели супремасистки символи като келтския кръст и регистрираните от някои медии расистки възгласи и напеви. Крайно-дясната организация Всеполска младеж, съ-организатор на марша, качи видео на горенето на знамето на Европейския съюз, под съпровода на възгласи „долу на Европейския съюз”.

Полското политическо разделение ясно можеше да се види, докато полицията, въоръжена да се справя с размирици, разделяше участниците в марша от анти-демонстриращи, събрани под огромен плакат с надпис „Конституция”. Някои участници в марша хвърляха предмети и бомбички правейки неприлични жестове и наричайки опонентите си проститутки и комунисти, обобщава Гардиън.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.