115 журналисти са убити през 2016

Споделете статията:

Общо 115 журналисти са загинали през 2016 г. само защото са вършили работата си. Данните са публикувани в годишния доклад на Института за сигурност на новините, озаглавен Да убиеш вестоносеца, цитиран от „Гардиън“.

Годината започна и завърши с масови трагедии, включващи служители на медиите – в Афганистан, Колумбия и Русия. През януари талибаните извършиха нападение в сградата на един от най-големите телевизионни канала на страната, и отнеха осем живота. В края на декември девет журналисти бяха измежду 92-мата пътници на руския военен самолет, който падна в Черно море на път за Сирия. Това се случи по-малко от месец след като 20 журналисти бяха убити, когато самолет с бразилски футболен отбор се разби в Колумбия.

„Тази година 115 от колегите ни в медиите бяха убити, докато вършат работата си“, каза директорът на Института за сигурност на новините Хана Сторм, и добави: „Повечето от тях не бяха международни журналисти, неколцина имаха подкрепата на големи информационни издания, и повечето загинаха, след като се бориха с непреодолими неравенства, всекидневни заплахи и постоянен натиск.“

Колумбия, Мексико, Афганистан, Ирак и Русия бяха петте най-опасни страни за журналистите през изминалата година, се казва в доклада, който е съставен за института от училището по журналистика в Кардиф.

Петима граждански журналисти са загубили живота си, отразявайки военен конфликт – всичките в Сирия. В доклада се отбелязва намаляване на броя на журналистите, отразяващи на място дълготрайни конфликти, за сметка на активистите и необучени местни местни хора, които отразяват зверствата на местата, където живеят.

От 115-те смъртни случая 60 са загинали в страни, в които се смята, че има мир, като например Гватемала, където правителството се бори с наркокартелите, Индия и Бразилия.

Огромното мнозинство от случаите е на местни журналисти, живели и работили там, където са намерили смъртта си. Институтът идентифицира само четири случая, в които има заподозрени или арести във връзка със смъртта на журналисти, макар това да е леко подобрение в сравнение с преди. „На фона на цялата тъмнина, която е проникнала тази година, това може би е малък знак на надежда“, каза Сторм.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.