В НБУ стартира проект за достъп на глухите хора до телевизионни новини и филми

В България има над 120,000 глухи и слабочуващи хора, които имат затруднен достъп до новини, актуални предавания, български филми и сериали. Глухите хора ежедневно се обръщат към своите близки у дома за информация и превод.

„Ние, глухите и слабочуващите хора в България, не гледаме актуални новини и предавания, а само български и чуждестранни филми с дублаж. Защо ли? Ами както повечето мои приятели знаят, просто защото няма субтитри. И то не какви да са субтитри. А специализирани субтитри, които ние си ги поискваме от дистанционното си. Казват се „субтитри при поискване“, написа в профила си активистът от Фондация „Заслушай се“ Ашод Дерандонян.

Много хора с намален слух ползват слухови апарати, но те често не помагат да се  разбира пълноценно филмите и телевизионни предавания. Усилването на звука в повечето случаи не е решение.

Фондация „Заслушай се“ в партньорство с Нов български университет, Факултета за дистанционно, електронно и продължаващо обучение съвместно с департамент „Чужди езици и култури“, стартират  пилотен проект за внедряване на системата за субтитриране в телевизионна среда. Тези услуги ще бъдат полезни и за други групи хора –  хора с малки деца, хора с друг  майчин език, които имат трудности в разбирането на български език.

Набавено е оборудване за създаване на субтитри на живо при поискване. Обявено е началото на курс за подготовка на субтитрьори на съдържание на живо, за да се обучат професионалисти, които да осъществяват важната дейност за равен достъп до информация за глухите хора.

Фондацията“Заслушай се“ осигурява стипендия в размер на 50% от таксата за първите 10 вдъхновени от каузата курсисти.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.