130 милиона момичета не ходят на училище

130 милиона момичета по света нямат шанс да получат училищно образование. Това се твърди в доклад, който организацията One разпространи в навечерието на Световния ден на жените, съобщи „Зюддойче цайтунг“. Въпреки това, помощта за образователни проекти през последните години е намаляла. Докато през 2002 г. една седма от парите, отделяни за помощ, са предназначени за образование, понастоящем делът е спаднал на една десета. Според авторите на доклада е необходим един „амбициозен план“ на международната общност за осигуряване на достъп до образование на всяко момиче.

Докладът „Бедността е сексистка“ проследява и последствията от липсата на равенство в образованието. Ако момичетата получат равен достъп до образование с момчетата, в икономиката на развиващите се страни могат да се влеят допълнително повече от 100 милиарда евро. Също така, според организацията One едно по-добро училищно образование може да предотврати екстремизма в обществото. „Ако момичетата получат достъп до образование, това не е от полза само за тях. От него печелят всички“, се казва в доклада.

За момичетата, които не посещават училище, съществува опасност да се омъжат още като деца, е един от изводите на организацията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.