Акценти в преговорите за климатичните промени в Париж

Споделете статията:

Въпреки забранените демонстрации срещу климатичните промени в Париж, международните преговори по темата ще се състоят от 30.11 до 11.12, в Бурже, близо до френската столица. Световните лидери са изправени пред предизвикателството да се споразумеят как да предотвратят катастрофалните последствия от климатичните промени, съобщава „Индипендънт“.

В продължение на 11 дни експерти от целия свят ще разговарят в Париж с надеждата да постигнат съгласие как да постигнат тази трудна цел. Повече от 160 държави вече са заявили доколко са готови да намалят въглеродните си емисии до 2030 г. Но тези мерки изправят света пред повишаване на температурите с 2.7 градуса, което се смята за твърде голямо увеличение.

Надеждата според британското издание, е, че могат да бъдат предприети стъпки в Париж, за да се ограничи повишаването на температурата с 2 градуса.

Директорът на програмата за климата към ООН Кристиана Фигуерес, страните от ЕС и много – въпреки че не всички – страни искат всяка договорка в Париж да включва механизъм, който да изисква от държавите да преразглеждат и увеличават отговорността си към емисиите на всеки пет години, в крак с развитието на зелените технологии.

Има и надежди за установяването на по-дългосрочни цели, свързани с емисиите, които стигат отвъд 2030 г. Това може да се изрази в споразумение за спирането на употребата на невъзобновяемите източници на енергия до към 2050 г. По-краткосрочни действия за справянето с глобалното затопляне между 2020 г. и 2030 г. – период с малко заложени цели – също биха могли да бъдат приети, но не и преди да бъде разработена система за наблюдение на спазването на споразуменията за емисиите от различните страни.

Според „Индипендънт“ ситуацията от срещата в Копенхаген през 2009 г. е променена, след голямото разочарование, което тя представляваше за борещите се срещу глобалното затопляне. Но обстоятелствата са различни сега. Китай и САЩ, двата най-големи производители на въглероден двуокис и традиционно враждебни към намаляването на вредните емисии, драматично са променили отношението си към проблема. Междувременно, бързото технологично развитие е свалило цената на зелената енергия по-значително и бързо, отколкото някой е очаквал.

Участникът в кампании за климата сър Джонатон Порит каза: „Преди шест години в Копенхаген имаше трескав ентусиазъм за това, което може да се случи, но усещането не беше на прав път. Нямаше никаква надежда, че световните лидери ще извадят бял нисковъглероден заек от шапката. Може би е лудост да обръщам внимание на различното си усещане в момента, но не мога да се въздържа да не го правя.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.