Русия: фондацията „Отворено общество” е забранена

Споделете статията:

Кабинетът на руския главен прокурор обяви неправителствената организация „Отворено общество” за „нежелана” и забрани дейностите й в страната. Това е част от правителствените репресии независимите групи, особено на критикуващите правителството в областта на човешките права, съобщи Хюман Райтс Уоч (ХРУ).

Закон, приет през май 2015 г., упълномощава кабинета на прокурора да забранява „нежеланите международни организации”, които има вероятност да застрашат сигурността, защитата или конституционния ред на страната. За повече от две десетилетия фондация “Отворено общество” е подкрепяло широк кръг от инициативи в Русия, включително напредъка на науката, по-високото образование, човешките права и върховенството на закона, твърдят от ХРУ.

В нощта преди законът за „чуждестранните агенти” да встъпи в сила, неизвестни извършители написаха следния графит: „Чуждестранен Агент!  ♥САЩ” на сградите, където се помещават три известни неправителствени организации в Москва, включително “Мемориал”.

„Тази акция срещу “Отворено общество” показва, че руското правителство се движи с пълна пара към затварянето на пространството за независими групи и обществения дебат в Русия,” каза Хю Уилямсън, директор към ХРУ за Европа и Централна Азия. „Законът за „нежеланите” [организации] и неговото прилагане бе голям удар за гражданските свободи в Русия”, допълни той

Русия може да използва поредица закони, за да спре работата на чужди организации. „Законът за нежеланите организации” може не само да преустанови дейността на организацията, но и да откъсне руските организации от международните партньори, за да ги изолира и маргинализира още повече, предупреждават от ХРУ.

Поправките на законодателството за неправителствените организации дават правомощия министерството на правосъдието едностранно да регистрира като „чуждестранни агенти” руски организации, които получават чуждестранно финансиране, да ги дискредитира и демонизира, се казва още в изявлението на ХРУ. Изброени са повече от 100 организации – включително екологични, за човешки права и други. Някои от тях са глобени, защото не са съблюдавали регулациите за „чуждестранни агенти”. Други са заплашени с криминални обвинения на други политически мотивирани основания. Нови закони налагат ограничения върху медийните и интернет свободите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.