15 държави изискват от Русия да даде незабавен отговор на въпроси, свързани с нарушения на правата на човека в Чечeния

Споделете статията:

 

15 държави от Европа и Северна Америка са пуснали в действие един рядко използван, но въпреки това важен механизъм за защита на правата на човека, за да поискат от Русия да прекрати сериозните нарушения и произвола в Чечения, съобщава Хюман раййтс уоч на сайта с дата 4 септември.

На 30 август Канада, Естония, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Швеция, Великобритания и САЩ едновременно са поставили пред Руската федерация въпроси за това, какви мерки са били предприети от властите, за разследване и прекратяване на нарушенията в Чечения по отношение ЛБГТИ хората, а също критиците на режима на Кадиров, журналистите и правозащитниците. На Русия е даден срок от десет дни да отговори на въпросите.

Тези държави, действайки в качеството си на членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са пуснали в действие Виенският механизъм на организацията, който позволява колективно да се поставят въпроси за нарушенията на правата на човека в една от страните членки.

През последните 20 месеца са получени „заслужаващи доверие съобщения … за действия, които предизвикват сериозно безпокойство. Те са предприемани от властите в Чечения и са насочени срещу лица по признака предполагаема или действителна сексуална ориентация или джендърна идентичност, а също против правозащитници, независими медии, НПО и други“ се казва в съвместното обръщение на 15-те държави до правителството на Русия. В него се отбелязва преследването на правозащитния център „Мемориал“ и ареста на ръководителя на клана на тази организация в Чечня Оюб Титиев. При това се посочва, че Русия демонстрира нежелание или неспособност да осъществи задълженията си, поети в рамките на ОССЕ и да реагира на загрижеността на нейните международни партньори, която многократно е била изразявана в Постоянния съвет на организацията.

Пускането в ход на Виенския механизъм е важна крачка, защото такива колективни действия в рамките на ОССЕ са рядкост, въпреки наличието на групи нарушения на правата на човека в много страни. Мнозинството от мониторинговите механизми на ОССЕ се основават на консенсус на всичките 57 члена на тази организация.  Това затруднява оперативното реагиране. Виенският и свързаният с него Московски механизъм не изискват консенсус.

Московският механизъм надгражда Виенският и предоставя допълнителни възможности за членките на ОССЕ да формират от кръга на независими експерти специални комисии за оказване на съдействие в разрешаване на конкретни проблеми, свързани с т.н. човешко измерение. Досега той е бил задействан само два пъти – по отношение на Туркменистан през 2003 г. и Беларус през 2011 г. И двата случая  е била събрана и анализирана важна информация, като са направени и значими изводи.

Русия е длъжна оперативно и съдържателно да отговори на поставените въпроси в рамките на Виенския механизъм. Ако това не стане, то ще бъде – на всяка цена – разгледана възможността за пускане в хода на по-тежкия Московски механизъм, защото необходимостта от независимо разследване на нарушенията на правата на човека в Чечения отдавна е назряла.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.