15 хиляди гласа от цялата страна казаха „не“ на Валери Симеонов като шеф на интеграцията

Споделете статията:

На 18 юни приключи събирането на подписи в подкрепа на исканата оставка на Валери Симеонов като ръководител на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси.  Общо 15 хиляди дадоха гласа си в знак на категорично неприемане на вицепремиера, крайнодесен националист. В набирането на подписи участваха неправителствените организации – Национална мрежа на здравните медиатори, осигурила 5500 (пет хиляди и петстотин) гласа, Коалиция „Рома-Лом“ – три хиляди и петстотин (3500), Център за развитие на общността „Амалипе“ – три хиляди (3000). 3500 гласа в подкрепа на Декларацията за незабавна оставка на Валери Симеонов събра и Национална коалиция “Интелект”.

В протеста срещу лидера от “Обединените патриоти” и коалиционен партньор на ГЕРБ , известен с расисткото си отношение към малцинствата, участваха хора от цялата страна.

„Доволна съм – каза адв. Даниела Михайлова от „Интелект“. – От организациите раздадохме таблично оформени  листове със заглавен текст. Всеки лист съдържа по 23 подписа. Сега сме във Велико Търново, успяхме да сканираме всичко“.

„Ако подписката продължава, ще наберем още толкова – каза пред „Маргиналия“ Деян Колев, ръководител на „Амалипе“. Големият брой протестиращи показва, че организациите ни имат зад себе си подкрепа на общностите, за които работят. Правителството е длъжно да реагира!“

larisa larisa3

Припомняме, че Декларацията беше подкрепена както от ромски лидери, така и от за човешки права, преподаватели от СУ, НБУ, ВТУ, адвокати, писатели, артисти, журналисти от водещи медии и онлайн издания, интелектуалци от Германия, Великобритания, Израел, САЩ. Те настояваха категорично да бъде освободен като напълно неприемлив за ръководител на интеграцията на малцинствата политик, чиито послания, включително от парламентарната трибуна, са оскърбителни за достойнството на ромите.

larisa

В следващите дни подписката ще бъде изпратена до официалните адресати – председателя на Народното събрание, президента на Република България, до министър-председателя Бойко Борисов. В случай на липса на официална реакция, тя ще бъде придвижена към европейски институции.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.