15 ромски активисти и правозащитници настояват Бойко Борисов и Томислав Дончев да не одобряват концепцията за интеграцията на ромите на Красимир Каракачанов

Споделете статията:

Смятаме, че одобряването на “Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им” на вицепремиера Каракачанов ще нанесе тежки щети на политиките за интеграция на ромите и ще направи невъзможен диалога с гражданското общество. Настояваме категорично Министерския съвет да не одобрява под никаква форма този документ, се казва в писмото до Министър-председателя Бойко Борисов  и Томислав Дончев в качеството му на Председател на НССЕИ. То е подписано от авторитетни ромски и правозащитни организации.  Повечето от тях са изразили публично досега категорично си несъгласие с предложената от вицепремиера Каракачанов „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им”. Според подписалите документът на националистите от ВМРО отстъпва от основните достойнства на съществуващите документи за интеграция, доколкото предлаганите цели и мерки са твърде спорни и консенсус по тях е на практика невъзможен. Тя е далеч от създаването на каквато и да е подкрепяща среда, дори напротив – заплашва да унищожи и малкото съществуваща такава.

Публикуваната от Кр. Каракачанов “Концепция” бе посрещнато с голяма тревога както от множество международни организации, така и от нашите партньори от Европейската комисия и Европейския парламент, припомнят още от гражданските организации. Нейното оповестяване съвпадна по време с одобряването от Европейския парламент на специална резолюция срещу анти-ромската дискриминация и език на омразата, като “Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им” контрастира с нея.

Ето писмото:

До: БОЙКО БОРИСОВ,

Министър-председател

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ,

Председател на НССЕИВ

 

Уважаеми г-н Борисов,

Уважаеми г-н Дончев,

Ние, долуподписаните граждански организации и експерти, изразяваме категоричнонесъгласие с предложената от вицепремиера Каракачанов „ККонцепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им”, както и силно притеснение от възможността тя да бъде разгледана и приета под някаква форма от Министерски съвет!

Анонсираната от Каракачанов концепция не може и не бива да бъде основа на политиките за интеграция на ромите и това дори не бива да бъде обсъждано „на сериозно“ от институциите и обществото, тъй като:

  1. България има традиция в приемането на добри документи за интеграция на ромите. Последният такъв е Националната стратегия на Република България за интеграция на ромите, приета единодушно от Народното събрание на 1 март 2012 г.. Тя бе последвана от приемането на общински планове за интеграция на ромите в 194 общини – с решение на съответните Общински съвети. Проблемът с настоящите документи за интеграция на ромите не е в целите и мерките, които предвиждат, а в липсата на подходящи институционални механизми за изпълнението им, както и на подкрепяща обществена среда.

“Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им” отстъпва от основните достойнства на съществуващите документи за интеграция, доколкото предлаганите цели и мерки са твърде спорни и консенсус по тях е на практика невъзможен. Тя далеч от създаването на каквато и да е подкрепяща среда, дори напротив – заплашва да унищожи и малкото съществуваща такава.

  1. Документът заплашва да подмени основния подход на интеграционната политика (акцентиращ върху повишаване на образованието и съпътстващите го мерки за социално включване) с командно-административен санкциониращ подход. Призивите за налагане на закона чрез утежняване на наказанията може и да звучат привлекателно, но тяхната ефективност е минимална, тъй като повечето от предложените мерки вече съществуват, а останалите нарушават основни демократични принципи и не могат да бъдат реализирани в демократична, европейска страна;
  2. Изключително важно е това, че съществуващите документи за интеграция бяха изработени след широки дискусии и приети с консенсус. За разлика от тях, “Концепция”-та на вицепремиера Каракачанов не е и не може да бъде консенсусна. А това е особено важно с оглед на необходимостта от широк обществен консенсус по  интеграционната политика. Истинският консенсус следва да бъде подкрепен от всички страни, а не да бъде наложен назидателно на едната;
  3. Публикуваната от Кр. Каракачанов “Концепция” бе посрещнато с голяма тревога както от множество международни организации, така и от нашите партньори от Европейската комисия и Европейския парламент. То съвпадна по време с одобряването от Европейския парламент на специална резолюция срещу анти-ромската дискриминация и език на омразата, като “Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им” контрастира с нея.

 

С оглед на всичко посочено, смятаме че одобряването на “Концепция”-та на вицепремиера Каракачанов ще нанесе тежки щети на политиките за интеграция на ромите и ще направи невъзможен диалога с гражданското общество. Настояваме категорично Министерския съвет да не одобрява под никаква форма този документ!

Деян Колев, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” Антоанета Евтимова, Национална мрежа на здравните медиатори Проф. Ивайло Търнев, Фондация „Здравни проблеми на малцинствата” Ганчо Илиев, СНЦ „Свят без граници” – Стара Загора Михайл Михайлов, Сдружение „Нов път” – Хайредин Радостин Манов, Сдружение „Разнообразни и равни” – София Албена Костадинова, Социална фондация „ИндиРома 97” Зарко Чанков, Европейска ромска асоциация 2016 Радост Чапразова, Младежка фондация „Арете” Красимир Кънев, Български хелзинкски комитет Гергана Ефремова, Фондация „Заедно в час” Невена Маджарова, Клуб на нестопанските организации – Търговище Даниела Божинова, Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива – Бургас Анче Кривонозова, Фондация “Бъдеще” Ракитово, Юлиана Методиева, Сдружение за човешки права „Маргиналия“

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.