Министърът на правосъдието на Северна Ирландия настоява за забраната на абортите

Министърът на правосъдието на Северна Ирландия внесе жалба срещу решението на съда, според който почти абсолютната забрана на абортите в страната е нарушение на човешките права на жените. По силата на законодателството в Северна Ирландия дори жертвите на изнасилване нямат право на аборт, припомня „Гардиън“.

Джон Ларкин потвърди вчера, че кабинетът му е отправил искане да се отмени разпореждането на съдията Джъстис Хорнър от ноември, за което Marginalia вече писа. По силата на разпореждането за жените и момичетата, които са жертви на изнасилване, кръвосмешение или плодът, който носят, има фатални увреждания, се даваше възможност бременността да бъде прекъсната в северноирландска болница.

Ларкин, който е известен с твърдите си възгледи против аборта, определи разпореждането на Хорнър като „дълбоко разочароващо“.

Понастоящем важи закон от 19 век, по силата на който членовете на медицинските екипи, които извършват аборти дори при обстоятелства на изнасилване, кръвосмешение или фатално увреден плод, са заплашени от доживотен затвор. В останалата част на Обединеното кралство се прилага Законът за абортите от 1967 г., но в Северна Ирландия той така и не е приет. Местни медици могат да извършват аборт само в случай, че животът на майката е под непосредствена опасност или ако може да има дълготрайни негативни последици за здравето ѝ вследствие на бременността.

Международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“, която организира кампания за реформиране на законодателството в областта на абортите в Северна Ирландия, снощи призова да се противостои на всеки опит на регионалния министър на правосъдието в тази област на Обединеното кралство да отмени решението на Хорнър.

Патрик Кориган, директор на групата за човешки права в Северна Ирландия, каза: „Върховният съд направи много ясно разпореждане, че законите, уреждащи аборта в Северна Ирландия нарушават човешките права на жените и момичетата.“ Той добави: „Прави впечатление, че Министерството на правосъдието, което е ответник по този случай, не се появи, за да оспори решението на съда. Министърът ясно осъзнава, че нашето законодателство за абортите трябва да се промени.“

Кориган също така предизвика политическите лидери в областта да либерализират законите за аборта. Той каза, че те трябва да станат адекватни на 21 век и да са в съзвучие с международното право.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.