Сирийската опозиция се колебае за участието си в мирните преговори

Споделете статията:

Представители на подкрепяната от Саудитска Арабия сирийска опозиция заявиха, че днес, ще решат дали да участват в мирните преговори в Женева тази седмица. Те добавиха, че приветстват поканата да се включат в преговорите, но искат допълнително пояснение от ООН, съобщи Ройтерс.

Комисията за преговори, която обединява въоръжени и политически опоненти на сирийския президен Башар ал-Асад, гледа „позитивно” към поканата получена, от сирийския пратеник в ООН Стефан де Мистура във вторник, съобщи говорителят ѝ Салим ал-Муслат.

„Има няколко въпроса. Беше изпратено писмо до генералния секретар на ООН и утре ще се получи отговорът му,” каза Муслат в интервю с арабския новинарски канал Арабия ал-Хадат. Той добави: „Ние не поставяме препятствия пред политическото решение. Искаме разяснения на някои от точките споменати в поканата.”

Комисията за преговори многократно е казвала, че сирийското правителство и съюзниците му трябва да спрат бомбардировките и да вдигнат блокадите над окупираните райони – стъпки, приети в резолюцията на Съвета по сигурността към ООН от 18.12 – преди да се присъединяват към каквито и да било преговори.

Едно от очакваните пояснения от Комисията по преговорите е за езика в поканата, отнасящ се до установяването на „правителство на доверието” .

„Искаме обяснение на това – за временно правителство ли става въпрос?”, попитаха от комисията, визирайки типа управление, поискан от опозицията.

Според първоначалната програма организираните от ООН преговори предвиждащи да съберат представители на сирийското правителство и на опозицията трябваше да започнат в понеделник, но бяха отложени за петък след спорове кой трябва присъства.

Сред спорещите участници е и сирийската кюрдска партия, която не е била поканена – ход, който от някои се интерпретира като желание да се задържи Турция в мирните преговори. Турция гледа на сирийските кюрдски бойци като на терористи, въпреки силната съпротива на академични кръгове в самата страна срещу войнственото отношение на правителството към кюрдския проблем.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.