Британския съд заплашва със затвор мирни протестиращи

Съдийка е призована да не изпълнява заканата си да вкара в затвора 13 мирно протестиращи природозащитници. В противен случай, твърдят активисти, традиционната толерантност на британската правна система към изразяването на несъгласие без прибягване до насилие ще бъде силно застрашена, съобщава “Индипендънт”.

На 13 юли групата правозащитници изрязаха дупка в оградата на летището Хийтроу и се озоваха на северната писта. Демонстрацията в 3.30 сутринта причини отлагането на 25 полета. Миналата седмица съдия Дебора Райт обяви 13-те правозащитници за виновни за навлизане в забранена зона и заяви, че възнамерява да ги прати в затвора.

Пенсиониран атмосферен физик, с 94-годишна болна майка, е сред 13-те мирни протестиращи заплашени със затвор, след като съдийка им казва да очакват сериозна присъда за нарушаването на полетите на летище Хийтроу миналото лято.

Ако „13-те от Хийтроу” влязат в затвора, това ще бъде първият път, когато мирно протестиращи природозащитници са вкарани в затвора за навлизане в забранена зона, твърдят от “Индипендънт”. В интервюта с представители на медията членовете на групата споделиха, че са уплашени от перспективата да лежат в затвора, но са още по-убедени, че са на правилната страна от морална гледна точка. Някои от тях обещаха да продължат с протестите си щом бъдат освободени, за да привлекат вниманието на обществото към огромната роля, която въздушният транспорт играе върху глобалното затопляне.

На 68 години, д-р Боб Басто е най-възрастният член на групата, от която всеки е осъден на три месеца затвор. „Чувствам се във форма, в добро здраве и ходя да се катеря, но съм много притеснен за семейството ми. Майка ми е болна и е на 94 години,” споделя Басто. Той добавя, че е бил „сплашен” преди 15 години, след като направил изследване за последиците от глобалното затопляне.

Даниел Пафърд, на 28 години, е завършила биология в Оксфорд и е участвала в организирането на протестна група за намаляването на данъците, окупирала клонове на Топ Шоп и Водафон. Тя също е осъдена на затвор за участието й в протеста на Хийтроу. „Бях много шокирана от коментарите на съдийката. Беше наистина смайващо да чуем как тя казва, че разбира сериозните последици от климатичните промени, но това, че сме причинили закъснението на пътниците, било неприемливо,” споделя г-ца Пафърд.

Десетима от 13-те от Хийтроу нямат предишни присъди, докато трима и преди са били съдени за навлизане в забранени зони. Ела Джилбърт, наскоро завършила магистратура за глобалното затопляне, добавя: „Доста е шокиращо, но въобще не съжалявам за нищо. Мисля, че протестираме и допринасяме за един по-широк разговор и всъщност успяхме за кратко да намалим емисиите от авиацията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.