Български граждани от турски произход търсят подкрепа от ОССЕ

Етнически турци критикуваха България в протестно писмо до Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа (ОССЕ).

От Гражданско сдружение „Алтай“ обвиняват българското правителство и всички политически партии в България за незачитане на правата на турското население и мюсюлманите в България.

Те се позовават на проучване на сдружението, което е установило, че турското малцинство в България е с най-ограничени права по отношение на своя език, религия и култура в сравнение с правата, които се дават на турските малцинства от различните Балкански държави и държавите от Югоизточна Европа.

В протестното си писмо подписалите се молят представителите на ОССЕ да предприемат необходимите действия българската държава реално да спазва Европейското законодателство за свобода на религия, правото на зачитане на семейния живот и за гарантиране на правата на Турците и мюсюлманите, както и на другите малцинства в България.

Основните акценти на писмото са изключително ограниченото ползване на турския език в българските медии и умишленото съкращаване на часовете по турски език в училищата, както и цялостното методическо пренебрегване на нуждите свързани с преподаването му. Не се издават нови учебници, а посещаването на уроците по турски на все по-намаляващия брой желаещи деца е всячески препятствано. Езикът се третира като майчин, което го прави чужд за България, при все че голям брой български граждани го ползват активно през целия си живот.

Въпреки отговорния избор на родителите да останат в България като пълноценни български граждани, на децата от турски произход непрекъснато се вменява образа на наследници на „турските поробители”, твърдят авторите на писмото. Това, според тях, ги обременява с недоказуема родова вина и от най-малка възраст ги кара да се усещат сегрегирани и обект на негативно отношение, независимо от заявеното желание за интеграция на малцинствата от страна на българската държава.

Макар и строгите изисквания и забрани за ядене на определени храни от мюсюлмани да са световноизвестни и дори спазвани по отношение на бежанците и затворниците, българската държава упорито отказва да осигури на децата мюсюлмани в държавните образователни и болнични заведения допустима за тяхната религия храна, хелал, се казва още в писмото.

Сред останалите акценти в протестното писмо са все по-честите вандалски актове срещу мюсюлмански храмове на територията на България, увеличаващото се слово на омразата срещу турци, роми и бежанци, засилването на национализма и ксенофобията. Обръща се особено внимание на липсата на законов акт, който да осъди ефективно поне един участник в асимилационната политика на страната през 1984 г. и 1989 г., довела до смъртта на десетки български граждани от турския етнос, както и до напускането на териториите й на стотици хиляди от тях.

Писмото завършва със заключението, че поради различните негативни фактори влияещи върху живота на българите с турски произход, икономическото им, културно и социално състояние прогресивно се влошава, без изглед за каквато и да било политическа подкрепа от страна на управляващите в България.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.