Съветът на Европа: изселването на роми не е добро решение

Изселването на ромски семейства от Гърмен и Варна миналата година е повод за голямо безпокойство. Това се казва в писмо на комисаря по човешки права в Съвета на Европа (СЕ) Нилс Муйжниекс до премиера Бойко Борисов, съобщи сайтът Ureport.

„През миналата година получих редица сведения за изселването на ромски семейства в различни населени места в България, включително Гърмен и Варна, което представлява сериозен повод за притеснение. По-конкретно, бяха информиран, че над 400 души са останали без дом в резултат на принудителното изселване и разрушаване на къщите през август 2015 година във Варна“, се казва в писмото на Муйжниекс.

„Бих искал да припомня, че всяко изселване без правни гаранции и без предоставяне на адекватна алтернатива за подслон представлява нарушение на международните задължения на България, особено ако изселването води до бездомност“, подчертава комисарят по човешките права на Съвета на Европа..

Муйжниекс посочва, че от гледна точка на законодателството в областта на човешките права предлаганото от българските власти настаняване на децата от събаряните незаконни къщи в социални домове не е алтернатива на нездравословните условия на живот. Комисарят обръща специално внимание, че децата не бива да бъдат разделяни от семействата си.

В писмото се изразява тревога и от факта, че изселванията са били извършени в контекста на обществени прояви на враждебност към ромите, като например редица антиромски демонстрации в България. Припомня се, че антиромската реторика е използвана от някои кандидати на местните избори през октомври 2015 г.

Муйжниекс настоява българския премиер да информира СЕ за мерките, които властите възнамеряват да предприемат, за да предотвратят бъдещите принудителни изселвания и да осигурят на вече изселените адекватни и ефективни алтернативи.

Друго писмо – факс от Европейския съд по правата на човека, отложи събарянето на незаконни ромски къщи във варненския кв. „Максуда“ миналото лято. То беше изпратено по неофициален път от секретаря на отделение в съда в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова от сдружение „Инициатива за равни възможности“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.