Роджър Уотърс: музикантите са уплашени да говорят срещу Израел

Американските музиканти, които подкрепят бойкота на Израел заради правата на палестинците са уплашени да говорят от страх, че с кариерите им ще бъде свършено. Това каза рок музикантът Роджър Уотърс в интервю за “Индипендънт”.

Бившият фронтмен “Пинк Флойд” и отявлен поддръжник на бойкота срещу Израел, започнал преди 10 години заяви, че многократното му етикетиране като нацист или антисемит е уплашило много хора и ги е накарало да мълчат.

„Единственият отговор на бойкота е, че е антисемитски”, каза Уотърс пред “Индипендънт” в първото си голямо британско интервю за връзката му с анти-израелски активизъм. „Знам го, защото през последните 10 години съм обвиняван, че съм нацист и антисемит.”, добави той.

„Музикалната индустрия с особена неохота повдига глас срещу Израел. Само аз, Елвис Костело, Брайън Ино, “Маник Стрийт Прийчърс”, още един или двама творци, но никой в САЩ, където живея. Говорил съм с много от тях, но те са много уплашени”, продължи Уотърс и поясни: „Ако кажат нещо открито, няма повече да имат кариера. Ще бъдат унищожени. Надявам се да окуража някои от тях да спрат да се страхуват, да заявят позицията си и тя да има значение, защото имаме нужда от тях. Необходими са ни по същия начин както отчаяно се нуждаехме от музикантите в протестите срещу Виетнам.”

Уотърс сравни отношението на израелците към палестинците с апартейда в Южна Африка. „Начинът по който южноафриканският апартейд третираше черното население, претендирайки, че то има някаква автономия, беше лъжа”, каза той. „По същия начин е лъжа, че има някаква възможност при настоящето статукво на палестинците да постигнат самоопределение, върховенство на закона, при което да живеят, да отглеждат децата си и да започнат свой собствен бизнес. Това е една древна, блестяща, артистична и много хуманна цивилизация, която е разрушавана пред очите ни.”

„Задаваме въпроси, които не са били поставяни допреди няколко години. Това разгневи израелското лоби срещу хора като мен и всички онези, които се осмеляват да се съмняват и да критикуват. То е решено да не допуска развитието на този разговор в дискусия, която хората могат да слушат и в която да участват, и затова ни обвиняват, че сме нацисти. Ако се приема, че бойкотът и критиката ни са нещо, което ще завърши с Холокост, ами не е така!”, заявr музикантът.

Уотърс дадe за пример растящия активизъм в кампусите на американските университети, често иницииран от еврейски студенти, като повод за оптимизъм, че статуквото може да се промени, докато той е жив. Той често пише писма на тези студенти, които според него ще изиграят важна роля в бъдещето на Израел, както студентските протести срещу войната във Виетнам повлияха на външната политика през 60-те и 70-те години.

Музикантът завършва с думите: „Ликувам, когато виждам как тези млади хора се организират и ги аплодирам за това, че заемат позиция срещу толкова многобройни противници”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.