Ислямска държава обучава деца по модела на Хитлер

Ислямска държава обучава деца от раждането им в екстремизъм по подобие на нацисткия режим. Целта е да се създаде поколение, което „е по-смъртоносно от настоящото”, разкрива проучване, финансирано от ООН и цитирано от „Индипендънт“.

Докладът „Децата на Ислямска държава” на британския тинк-танк „Куилиам“ представя индоктринирането чрез училища и тренировъчни лагери. Това включва окуражаване на деца да гледат публични екзекуции, да държат отсечени глави и да извършват убийства, методи, повлияни от нацистка Германия.

„Подходът към образованието на Ислямска държава отразява елементи от обучението и отглеждането на деца в нацистка Германия”, съобщава докладът. „Елементи от нацистка Германия се виждат в систематичното инодктриниране на деца чрез училища и тренировъчни лагери. Концепциите на нацистите са напълно приложими към Ислямска държава.”

Според „Куилиам“ Ислямска държава бързо е установила контрол над образователната система в Сирия и Ирак, за да се подготви ново, по-силно второ поколение муджахидини, приучени на екстремистки ценности практически от раждането си.

В извадки, представени от „Гардиън”, авторите на доклада твърдят: „Организацията съсредоточава голяма част от усилията си да индоктринира деца с училищна програма основана на екстремизма, която ги подготвя да станат бъдещи терористи.“

„Настоящето поколение бойци гледа на тези деца като на по-добри и смъртоносни бойци от тях самите, защото вместо да бъдат конвертирани в радикална идеология в тяхната зрелост, те са индоктринирани в екстремизъм от рождение или от много малка възраст”, се казва още в доклада.

Проучването, направено чрез изследване на пропагандата сред деца и информацията от доверени източници в т.нар. Ислямска държава, ще бъде оповестено на 09.03.2016 г. в британския парламент.

„Най-обезпокоителното е, че Ислямска държава подготвя своята армия чрез индоктриниране на малки деца в училищата си, чрез привикването им към насилие и чрез присъствието им на публични екзекуции, гледане на клипове на Ислямска държава в медийни центрове и даване на децата да си играят с оръжие,” добавя авторът.

В доклада се казва, че Ислямска държава е изучавала нацисткия режим, създал Хитлеристката младеж за индоктриниране на деца. Непотвърдени сведения предполагат, че има младежко крило на Ислямска държава, наречено Фитян ал-Ислям, или „Ислямски момчета“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.