Международната организация по миграция: Сделката на ЕС и Турция за мигрантите рискува да хвърли бежанците в ръцете на ИД

Пълното затваряне на външните граници на Европа и изпращането на всички нередовни мигранти обратно в Турция ще направи по-силни криминалните групи и ще хвърли бежанците в ръцете на Ислямска държава. Това предупреждава Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от „Индипендънт“.

Опитът да се спре притокът на бежанци в Европа всъщност застрашава сигурността на икономическия блок, каза директорът на МОМ в интервю с „Индипендънт“.

Идеята за пограничен контрол като залог за сигурност е „мит”, заяви Еухенио Амброси. Той добави, че превръщането на Европа в крепост просто ще увеличи нелегалната миграция и ще предизвика „негодувание” сред онези, които не са допуснати. „Пълното затваряне на границата изглежда не само прекалено, но и не много ефективно. Тези хора бягат, за да спасят живота си – затова няма да бъдат спрени от ограда”, поясни директорът на МОМ.

Вместо да спрат трафикантите, мерките по-скоро ще ги накарат да използват други, по-опасни маршрути, за да вкарат хората в Европа, допълни Амброси. „За трафикантите и каналджиите тези хора са стока – щом им се плати тя да бъде прехвърлена отвъд границата, те не се интересуват дали прехвърлените пристигат безопасно от другата страна.” А онези, които се страхуват да предприемат пътуването, ще бъдат оставени като „лесна плячка” за терористичните групировки, каза още той.

Запитан дали Европа хвърля тези отчаяни хора в ръцете на Ислямска държава, Амброси отговори: „Има такъв риск. Не казвам, че това се случва с всеки недопуснат, но маргинализираните хора са по-лесна плячка за всякакви видове престъпни групировки, не само за терористите.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.