Главното мюфтийство опровергава информациите за молитвения дом в „Люлин“

Главното мюфтийство определи като некоректна изнесената в медиите информация, свързана с молитвения дом в столичния квартал „Люлин”. Това то направи на официалния си сайт.

В последните дни редица медии тиражираха информацията, че във въпросния молитвен дом се проповядва радикален ислям, че той е „маскиран“ като склад за обувки, и че е свързан със Саудитска арабия и Катар.

Междувременно от дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет уточниха пред OffNews, че молитвеният дом е регистриран по съответния ред. Те обясниха, че той е от типа месджид, т.е. не е джамия, а е аналогичен на православните параклиси.

Месджидът е разкрит въз основа на изразената нужда от местната мюсюлманска общност, според мюфтийството. Мюсюлманско изповедание е наело имот се на адрес: София, жк. „Люлин-6” ул. „Индира Ганди” №6 с цел да бъде задоволено конституционното право на гражданите за свободно изповядване на ислямската религия и отслужване на молитвите, се казва още в опровержението.

Местното мюсюлманско настоятелство с председател Хюсеин Абу-Калбайн също е учредено по инициатива на гражданите, които сами избират и предлагат за назначение ръководството на настоятелството, твърдят от Главното мюфтийство. То, съобразно Устава на Мюсюлманско изповедание, не е назначаемо, а избираемо от общността, уточняват те, и допълват, че лицето, избрано за председател, е български гражданин. Настоятелството е регистрирано в Столична община по регламент на Закона за вероизповеданията.

За да функционира месджидът в съответствие с правната регулация на исляма е назначен свещенослужител-имам на трудов договор, който да води молитвите и проповедите и се отчита пред районния мюфтия на София, се казва още в опровержението. Имамът се казва Ахмед Карафейзов, български гражданин със средно духовно образование от Средно общообразователно духовно училище Момчилград и диплома за степен Бакалавър по теология от йордански университет, легализирана от Министерство на външните работи на Република България.

Висшият ислямски институт в България не е легализиран от Министерство на образованието, но дипломи по ислямско образование от чужди университети се признават.

Главно мюфтийство определя като спекулативни и заблуждаващи обвиненията, че във въпросния месджид се проповядват нерегламентирани идеи, свързани с радикални течения и призовава медиите да проверяват информацията, която публикуват, се призовава в опровержението. Според авторите му тиражираната информация излишно отъждествява всяка духовната нужда от молитвен дом на вярващите мюсюлмани с неприемания от мнозинството избор на крайните представители на ислямската вяра да я превръщат в политика и пропаганда.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.