16 деца от сливенското гето свирят със Софийската филхармония в зала „България“

„Kaто чуете думата „гето“ едва ли първата мисъл в главата ви е свързана с класическа музика. По-скоро се сещате за кражба на ток, малцинства, проблеми, мизерия и куп други стереотипи, които са натрупвани в съзнанието ни през годините. Следващата история е доказателство, че когато търсиш доброто и го обгрижваш то може да роди нещо прекрасно“, казва репортерка на  Nova  за участниците в  проекта „Музиката вместо улицата„. Благодарение на него 16 деца от сливенската махала „Надежда” участваха в концерта на Софийската филхармония.

„Музика вместо улицата“ е социален проект, който е финансиран изцяло с частни дарения от Георги Калайджеив – бивш концертмайстор на софийски солисти.

Самият благодетел е родом от гетото „Надежда“. Виртуоз  на цигулката, Георги Калайджиев е  обиколил световните сцени, за да направи една блестяща музикална кариера. И понеже вярва, че човек е или част от проблема или част от решението, той вече десета година финансира музикалното образование на 36 деца.От години живее в германския град Гийзен, където е и преподавател.

„Произходът за мен няма никакво значение. Аз много рано разбрах моя. И тогава на моите родители им се наложи да ми обясняват, че хората се ценят по други качества”, коментира Калайджиев.

Радка Кусева – дългогодишен музикант и приятел на Георги, която живее в Сливен, ръководи проекта.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.