Великобритания: остри критики срещу предложението да се напусне ЕСПЧ

Споделете статията:

Активисти и политици критикуваха британския държавен секретар Тереза Мей, според която Великобритания трябва да напусне Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Създаването на съда е подпомогнато от Уинстън Чърчил и други британски експерти, припомни “Индипендънт”.

Държавният секретар изрази предпазливата си подкрепа за продължаване на членството на Англия в ЕС, но каза, че страната трябва да напусне ЕСПЧ, защото според нея той пречи на усилията за екстрадиране на екстремисти.

Коментарите на потенциалния лидер на консервативната партия са определени от британски правозащитни организации като „предателство на британския народ” и като „отчаяни”.

Според “Амнести Интернешънъл” напускането на ЕСПЧ би „било удар по самата архитектура на международната защита”, докато “Либърти” критикува Мей, че си играе с наследството на Уинстън Чърчил – който е един от най-ранните архитекти на Европейската конвенция за правата на човека.

Сред знаковите права, извоювани от Европейският съд за Великобритания, са правото на “Сънди Таймс” да публикува през 1979г. детайли около скандала с лекарството талидомид, в който повече от 300 деца се родиха с деформации заради лошо тествано лекарство.

Вестникът с главен редактор Харолд Еванс стигна до ЕСПЧ, след като националните съдилища издадоха разпореждане да не се осветлява случаят. ЕСПЧ отхвърли това разпореждане и подкрепи свободата на пресата да публикува материали от национален интерес.

Друг случай на намеса на ЕСПЧ е обявяването за „нечовешко или унизително отношение” на побой от страна заварен баща над доведения му син с дървен бастуноп, който британският съд определи като „разумно наказание” . Вследствие на тази намеса британското правителство оповести, че ще въведе промени в законодателството си, които да гарантират по-добра защита на децата.

Вчера “Гардиън” разпространи скеч по този повод в стил “Монти Пайтън”. В него британският актьор Патрик Стюард в ролята на премиер на Обединеното кралство задава въпроса “Какво е направила Европейската конвенция за правата на човека за нас?” Присъстващите в залата дават редица примери, но премиерът настоява, че британците трябва да създадат собствен закон за човешките права и да го дадат на европейците. Един от присъстващите отговаря, че това вече се е случило – след Втората световна война именно британски експерти разработват документ за човешки права. Този документ е тъкмо Европейската конвенция за човешките права.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.