Британски родители и ученици протестират срещу „стресиращи” изпити

Британски ученици участваха в първата си “стачка” вчера. Става въпрос за протест срещу нововъведенията в стандартните тестове за усвояване на училищния материал (САТ) за шест- и седемгодишни деца, съобщи “Индипендънт”.

Родители инициираха подписването на петиция под надслов „Нека децата ни бъдат деца”. Към нея се присъединиха почти 40 000 души, които призоваха учителите да бойкотират тестовете за деца в края на втората година от образованието им. Подобно национално изпитване британските деца преминават след завършване на основното и средното си образование. То проверява знанията им по английски, математика и природни науки.

Участниците в кампанията твърдят, че съсредоточаването върху изпитите кара децата да се чувстват „твърде затрупани с работа в училищна система, за която по-важни са резултатите от тестовете и срочните оценки, а не това децата да се чувстват щастливи и да се наслаждават на ученето”.

В петицията се казва, че обучението сред природата е намаляло, детската тревожност се е повишила, игрите са заменени с граматика и пунктуация.

Все още не е известно колко деца са „стачкували”. В отворено писмо до министъра на образованието Ники Морган, публикувано на сайта на кампанията, се казва, че тя представя „гласа на родителите от цялата страна”, които искат незабавно да сложат край на изпитния режим.

В своя реч от събота Морган предупреди, че отсъствието от училище дори за един ден ще нанесе „щети” на учениците, и обяви кампанията за „вредна”. Отговорът й на исканията на родителите е, че ако децата не се научат да четат и пишат рано, те рискуват да изостанат във всичко и цял живот да се борят с пропуските си. Според нея децата не могат да бъдат креативни, ако „се мъчат да разберат думите на листа пред тях, и със сигурност не могат да им се наслаждават”.

В отговор на позицията на правителството десетгодишната Йона Бел изпрати писмо до Дейвид Камерън, в което му напомни, че голяма част от изучавания материал е напълно несъответен на нуждите на съвременните деца, че често е неразбираем и неприложим от самите учители и че ученето може да включва повече дейности, освен уроците по граматика, математика и правопис. Сред желаните за по-сериозно изучаване други предмети са географията, драмата, философията и изкуството. Момичето изрично уточнява, че проверката на правописа на писмото е сигурна, защото е направена от спелчека на компютъра му.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.