Множество деца без гражданство в Ливан

Споделете статията:

В последните месеци расте броят на децата, които нямат гражданство в Ливан. Това съобщи „Дневник“ в статия, изготвена по материали от „Ройтерс“.

От началото на конфликта в Сирия около 70 000 сирийчета са се родили в Ливан по данни на ООН. Най-новите закони в страната изискват от мигрантите да плащат по 200 долара годишно за разрешително за престой, но не им позволяват да бъдат официално наемани на работа. Освен това сирийците тук често трябва да ползват услугите на местни адвокати, които им струват по още 200 долара.

Долината Бекаа в Ливан е дом на близо 300 000 сирийски бежанци. Тяхното бъдеще е несигурно, но ситуацията е особено тежка за най-малките обитатели на бежанските лагери, се казва в статията. Ливан е държавата с най-много бежанци на глава на населението, но не е страна по Конвенцията за бежанците от 1951 г. и не позволява на ООН да създаде официални лагери за сирийците.

Някои политици тук се боят как се ще отрази присъствието на сирийците, които са преобладаващо сунити, в Ливан, където властта се поделя между шиити, християни, сунити и други религиозни групи.

Получаването на акт за раждане не би трябвало да изисква усилия, но не така стоят нещата в Ливан, където тежката бюрокрация се превръща във все по-голям проблем за бежанците.

На тях им е необходим акт за раждане, издаден от болница или нотариус, с който после да регистрират детето пред местните власти. Всичко това трябва да се случи, преди детето да навърши една година, тъй като след това процедурата става доста по-сложна и скъпа.

Но необходимостта да се предоставят определени документи и да се плащат такси за пребиваване често се превръща в сериозно препятствие. Това може да засегне пряко 50 000 нерегистрирани деца от сирийски произход в Ливан. Хуманитарните организации отчитат подобни проблеми и в Турция, Ирак и Йордания, което означава, че броят на сирийските деца, заплашени да останат апатриди, е много по-висок.

„Ако не успеем да я регистрираме тук, ще имаме проблем. Ако се върнем в Сирия, тя няма да получи гражданство без акт за раждане, а ако по пътя някой ни спре, по никакъв начин не можем да докажем, че Нур е наше дете“, обяснява Ашика и споделя, че въпреки конфликта семейството се надява един ден да може да се върне в родината си.

Ако Нур не получи необходимия документ, тя може да се превърне в едно от децата на бързо разрастващото се поколение на сирийчета без гражданство.

Нур е едно от 10-те деца в лагера, които нямат акт за раждане. В първите месеци на 2016 г. само в това убежище се ражда бебе на почти всеки две седмици, а в долината Бекаа има стотици такива лагери.

 

„Не искат да регистрират детето ми, докато не си подновим документите. Но с жена ми нямаме доходи от около година и ни трябват най-малко 400 долара на човек, за да подновим разрешителните си за пребиваване, или общо около 1000 долара, за да може детето ми да има акт за раждане“, оплаква се бежанецът Ахмад.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.