Нападателят на немската гара няма връзка с терористична организация

Нападателят на немската гара не е проявявал екстремизъм преди, но е имал психологически проблеми и е злоупотребявал с наркотици. Това каза министърът на вътрешните работи на Бавария, цитиран от “Индипендънт”. Той допълни, че извършителят е направил самопризнания.

При нападението на гарата в Графинг, близо но Мюнхен, един човек беше убит, а няколко бяха ранени. Първоначално нападателят беше заподозрян в екстремизъм, защото според свидетели е крещял “Аллах е велик”. Скоро след това той е арестуван и е установено, че е от Гисен, област Хесен.

Доставчик на вестници е намушкан в гърба, разказва пожарникар пред вестник „Меркур”. Говорител на баварското следствие каза пред “Индипендънт”, че 56-годишният човек е бил в критично състояние и е починал по-късно в болницата. Трима други мъже на 43, 55 и 58 години са сериозно ранени, като един от тях е с опасност за живота.

Говорител на държавната прокуратура не даде подробности дали атаките са имали политически или „ислямистки бекграунд”. Кметицата на Графинг Ангелика Обермайр съобщи, че хората от „малкия тих град” са в шок. „Подобен акт е напълно неочакван и дълбоко потресе хората – нещо, което се вижда само по телевизията”, добавя тя. „Напълно неразбираемо е защо се случва тук.”

Съобщава се, че още в Новогодишната нощ две гари в Мюнхен са били временно евакуирани поради заплаха за подготвяна самоубийствена атака от поддръжници на ИД. Вероятно повече от 800 германски джихадисти са се присъединили към Ислямска държава и други терористични групировки в Ирак и Сирия. 

ИД също е изготвила пропагандни материали, предназначени за свои поддръжници в страната, включително видео, в което ги призовава да отпътуват за Сирия или да извършват терористични атаки в родината си. В един клип например се показва джихадист, който призовава поддръжници на немски: „грабнете един голям нож, тръгнете по улиците и посечете всеки неверник, който срещнете”.

Властите обаче не потвърждават връзка между нападението в Графинг и Ислямска държава.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.