Обидни послания пред бивш офис на Ангела Меркел

Пред офиса, където започва кариерата на Ангела Меркел, е оставена свинска глава с обидно послание срещу канцлера. Това съобщи германската полиция, цитирана от „Индипендънт“. 

Инцидентът се случи в североизточния град Щралзунд, където Меркел е работила през 1990 г. Полицаите потвърждават, че надписът е адресиран до самата Меркел, но отказват да кажат точно какво е пишело, тъй като е започнало криминално разследване. Те посочват, че свинската глава е намерена пред офиса в ранните часове в събота, 14 май.

Ангела Меркел остава най-влиятелният политически лидер в Европа, но популярността й у дома намаля през изминалите месеци. Според проучване на агенция „Инса“, публикувано миналата седмица, почти половината от всички германци не искат тя да се кандидатира за четвърти мандат след изборите догодина. 

Според авторитетното в Германия списание „Шпигел“ агенция „Инса“ е близка до крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

Сподед изследването на агенцията спадът в рейтинга на канцлера до голяма степен се дължи на либералната й политика към бежанците в Европа. 

Въпреки това политиката на Меркел за бежанците продължава да се ползва с висока подкрепа в Германия.

Проучването показва, че има спад от 17 процента спрямо резултатите от предишните изборив подкрепата на двете партии, които съставят германската управляваща „голяма коалиция”. Много гласоподаватели се отдръпват от официалните политици.

Става ясно, че рейтингът на двете основни партии е най-нисък от края на Втората световна война. Подобно отдръпване от установените партии се случи и в Австрия, когато миналия месец бе избран на първи тур крайнодесен, анти-имигрантски настроен президент. Вторият тур предстои в неделя.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.