Сноудън призовава за пълна защита

Едуард Сноудън призова за пълна защита в САЩ на разкриващите информация. Това стана, след като нов източник от най-вътрешните кръгове на Пентагона излезе с доклад как системата става „клопка” за разобличителите, съобщава „Гардиън“. Според изданието обвиненията, че Пентагонът е нанесъл ответен удар срещу разкриващите информация, обезсилват аргумента, че Сноудън е имал други възможности, освен да уведоми медиите за това, което знае.

Докладът на Джо Крейн, бивш старши следовател в Пентагона, изглежда ще оспори позициите на Барак Обама, Хилъри Клинтън и други основни фигури от правителството, според които е имало установени канали, по които Сноудън да оповести разкритията си, а не чрез медиите.

Крейн, дългогодишен генерален помощник следовател в Пентагона, обвини стария си кабинет, че е действал отмъстително срещу най-мащабния разобличител, Томас Дрейк. Става въпрос за случай, от който стават ясни свързаните с НАСА разкрития на Сноудън през 2013 г. Крейн твърди, че представители на Пентагона не само са дали името на Дрейк на криминалните следователи, но и са унищожили документи свързани със защитата му.

В отговор на разкритията на Крейн Сноудън заяви, че се е опитвал да сподели притесненията си с колегите си, надзорници и адвокати, но всички те му отговорили: „Играеш си с огъня.” Пред „Гардиън“ той каза: „Нуждаем се от железни мерки за защита на разкриващите информация; необходимо е също така да имаме обществен архив на успешните истории. Да се защитават хората, които отиват при членове на Конгреса с цел да разкрият информация, която ще доведе до положителна промяна в политиката. А след това усилията им да бъдат признати. Днес нищо не стимулира гражданите да се изправят срещу някоя агенция, която се намира от грешната страна на закона и това трябва да се промени.”

„Тъжната реалност на днешната политика е, че отиването при генералния инспектор с доказателства за наистина сериозни нарушения често е грешка. Посещението на пресата представлява реален риск, но поне човек има шанс”, каза Сноудън в заключение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.