Гърция започна евакуацията на мигранти от лагера в Идомени

Споделете статията:

Гърция започна да евакуира мигрантите от Идомени. Държавата изпрати полиция и булдозери, за да се съборят палатките и да се преместят стотици мигранти, които месеци наред са принудени да живеят в импровизиран лагер на границата с Македония, съобщи “Ройтерс”.

Няколко автобуса, пълни предимно кък семейства с деца, напуснаха района на палатките край Идомени, за да се преместят в управлявани от държавата центрове на юг. Имаше автобуси, чакащи да поемат още хора.

По последно преброяване най-малко 8000 живееха край Идомени при трудни и непосилни условия, с лоша хигиена, въпреки призивите на правителството да напуснат мястото.

Към 12 000 души, най-вече сирийци, афганистанци и иракчани, бяха принудени да останат там, след като балканските държави затвориха границите си през февруари и не им позволиха да пресекат териториите им на път към Централна и Северна Европа.

Гърция беше главният пункт за влизане в Европа за повече от милион мигранти. Те пристигаха в страната най-често след опасно пътуване по море.

Броят новопристигнали намаля от февруари досега, след като ЕС сключи сделка с Турция, за да се овладее потокът от хора. Според правителството все още има над 54 000 мигранти на гръцка територия.

Планира се хората постепенно да бъдат прехвърлени в центрове под контрола на държавата, които в момента имат капацитет от 5000 души. До късния следобед на вчера са преместени около 1500 души, заяви полицията.

„Евакуацията напредва без проблеми”, съобщи Йоргос Кирицис, говорител на правителството по миграционната криза. Те ще бъдат преместени „в най-добрия случай до края на седмицата. Не сме слагали краен срок на процеса”, завършва той.

Очевидец на “Ройтерс” от македонска страна съобщи, че имало много полиция наоколо, но не са възникнали проблеми, докато хора с малки деца тръгвали, понесли огромни чанти с личните си вещи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.