Над 700 удавени мигранти в Средизeмно море

Вероятно най-малко 700 мигранти са загубили живота си в морето в най-натоварената седмица на преминаване от Либия в Италия тази година. Това предаде “Ройтерс”, като цитира данните на “Лекари без граници” и Върховния комисариат за бежанците към ООН.

От понеделник до неделя бяха спасени около 14 000 души в спокойни води имаше най-малко три потвърдени случаи на потъване на лодки. Но броят на смъртните случаи може да бъде определен само въз основа на свидетелствата на оцелели, които все още се събират.

„Никога няма да узнаем точния брой”, казаха “Лекари без граници” в Туитър, след като се изказа предположение, че през изминалата седмица са загинали приблизително 900 души. Върховният комисариат за бежанците към ООН съобщи, че са се удавили повече от 700 мигранти.

Интервюирани бежанци в събота на сицилианското пристанище Поцало разказаха, че в четвъртък се е преобърнала голяма рибарска лодка с много жени и деца на борда. Първоначалните данни бяха за 400 удавени, но Върховният комисариат за бежанците към ООН оповести, че по-вероятният брой е около 670.

Според свидетелства събрани от граничната агенция на ЕС “Фронтекс”, когато безмоторната рибарска лодка се преобърнала, 25 души доплували до плавателния съд, който трябвало да я издърпа, 79-89 други са спасени, открити са 15 тела. Това означава, че повече от 550 бежанци са загубили живота си.

Мигрантите, бягащи от войни, насилия и бедност, често не могат да плуват и нямат спасителни жилетки. Те плащат стотици или хиляди долари, за да стигнат от Либия до Италия по най-опасния пограничен преход за бежанци в света.

Сред добралите се до европейския бряг през изминалата седмица има еритрейци, суданци, нигерийци и много други бежанци от Западна Африка, съобщават хуманитарните организации. Въпреки увеличението тази седмица, до петък преброените пристигнали са 40 660 души, което е с 2% по-малко от миналата година, съобщиха от министерството на вътрешните работи на Италия.

Повечето от лодките тази седмица вероятно са тръгнали от Сабрата, Либия, където мнозина разказват, че контрабандистите са ги били, а жените са изнасилвани, допълват информацията “Лекари без граници”, които имат спасителни лодки в този район.

Мигрантите се товарят на нестабилни гумени лодки или рибарски съдове, които за секунди могат да обърнат пасажерите си във водата.

В петък италианският военен кораб „Вега” прибра 45 трупа и спаси 135 души от почти потъналата гумена лодка. Още не е ясно точно колко са пътували в нея, но подобни съоръжения нормално могат да поемат около 300 души.

„Някои от спасените бяха по-покрусени от останалите, защото бяха загубили близките си”, разказа пред Ройтерс Рафаеле Мартино, капитан на кораба „Вега”, намиращ се в южното пристанище Реджо Калабрия, където корабът е акостирал с оцелелите и удавените, сред които е и три деца в невръстна възраст.

„Време е Европа да добие смелост да предложи безопасни алтернативи, които да позволят на тези хора да идват без да рискуват своя и живота на децата си”, заяви Томазо Фабри от “Лекари без граници” в Италия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.