Ромски организации: имената на националните герои да не се използват с расистки мотиви

В България трябва да има закон, който да наказва използването на Левски и Ботев, както и на националните символи, за проповядване на расизъм и омраза. Това каза лидерът на ромска организация Николай Николов, съобщава варненският сайт www.petel.bg. Той направи изказването си по време на пресконференция на ромски организации и общинската съветничка от ГЕРБ Надя Георгиева. Повод за пресконференцията беше побой над млади роми във Варна.

Нападението срещу ромите и приятелите им е извършено от около 20 младежи, в близост до хотел „Черно море”. Групата на нападателите първо започнала да ги обижда на расова основа, след това почнали да бият младите роми. Те не отвърнали на ударите и докато върху приятелите му се сипели удари, единият от тях успял да повика полиция. Самите пострадали не пожелаха да говорят на срещата с медиите. Един от тях обаче показа пред обективите подутото си при побоя око.

Николай Николов от „Център за стратегии по проблемите на малцинствата“ разказа, че нападаталите са имали палки, електрошокови устройства, които държали допрени до гърдите на момичетата, както и ножове, които по-късно били намерени от полицията. При пристигане на на органите на реда, от 20-те нападатели са арестувани трима, които потърпевшите посочили като най-агресивни.

Полицията има по-различна версия по случая, според „Дарик“. Според полицейския бюлетин при инцидента е пострадал само 22-годишен мъж, който е получил лека телесна повреда. Потърпевшият е бил  ударен и обиждан от криминално проявен 20-годишен варненец, когото униформените задържали за денонощие.

Версиите на пострадалите и на полицията не разминават не за първи път, когато става въпрос за престъпления срещу роми, особено с расистки мотив. Според български и международни неправителствени организации в България престъпленията от омраза не се преследват адекватно и расистките мотиви не се отчитат. В нашумелия случай със 17-годишния Митко Йонков, тормозен от Ангел Калеев, защото казал, че ромите и българите са равни, обвинението е за хулиганство и ксенофобия, не за расизъм.

Ромите признаха, че след случая в общността им има определен страх. Управителка на център за настаняване на деца и младежи добави, че страхът се прехвърля и върху социалните работници, които отговарят за тях. Във въпросния център има тийнеджъри от ромски произход, които имат право да го напускат свободно и така са заплашени от расистки атаки.

Общинският съветник от ГЕРБ Надя Георгиева заяви, че общината трябва да предприеме по-сериозни мерки за сигурност. Тя първо каза, че изразява своята гражданска позиция, но после пое ангажимент от името на община Варна проблемът да бъде обсъден със зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов и в комисията по обществен ред и сигурност на Общински съвет – Варна. Както конкретно може да направи местната власт за да няма повече инциденти, така и не стана ясно.

Расистката атака буди притеснения и по отношение на статута на Варна на Европейска младежка столица през 2017-а, според ромски активисти. Представителите на НПО не скриха, че са притеснени, че част от гостите догодина ще имат по-тъмен цвят на кожата и това може да провокира обиди и атаки спрямо тях. Организациите не пропуснаха да отбележат, че по принцип работят много добре с дирекциите по превенции и по образование и младежки дейности в общината. Те обаче добавиха, че са необходими повече средства, за повече проекти, което да намали нивото на разделение в обществото.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.