САЩ: Политически реакции след трагедията в гей клуб в Орландо

Стрелец уби 50 души и рани над 50 в пълен гей клуб в Орландо, щата Флорида, рано сутринта на 12 юни. Според представители на полицията това е най-страшната масова стрелба в американската история, определена като терористичен акт, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Трагедията намери отражение и в кампанията за президентските избори на САЩ. Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп, известен с антиимигрантските и антиислямските си възгледи, писа в Туитър: „Оценявам поздравленията, че съм прав за позицията си за радикалния ислямския тероризъм. Не искам поздравления, искам твърдост и бдителност. Трябва да сме умни!“ Той призова Обама да признае наличието на радикален ислямски тероризъм или „да подаде оставка в позор“.

От ЛГБТ изданието PInkNews коментираха, че Тръмп е използвал трагедията, в която починаха над 50 души, за да поздрави себе си.

Самият Обама окачестви трагедията като терористичен акт. Това е позицията и на кандидатката за президент от Демократическата партия Хилъри Клинтън. Тя подчерта също, че става дума за проява на омраза към ЛГБТ общността и че нападението се случва точно в месеца на прайда, който е юни. Клинтън увери хората от общността, че имат милиони поддръжници в САЩ. Накрая тя каза, че американското общество трябва да държи оръжията далеч от терористи и от хора, които биха ги използвали за насилие.

Бърни Сандърс, също кандидат от демократическата партия, се солидаризира с позицията, че става въпрос за терористичен акт.  Той определи нападението също като „ужасно престъпление от омраза срещу гей хората или действие на много болен човек“ и добави: „но ние отправяме нашите най-искрени съболезнования към семействата и любимите хора на жертвите и мислите ни са с пострадалите и с цялата ЛГБТК общност на Орландо“.

Стрелецът е Омар Мир Седик Матийн и е на 29 години. Той американски гражданин от Порт Сент Луси, син на имигранти от Афганистан. Той влезе в нощния клуб „Пулс”, въоръжен с пушка AR-15 и с пистолет към 2.00 сутринта. По това време в клуба е имало повече от 300 души, които са танцували и са се забавлявали, съобщави Джон Мина, шеф на полицията в Орландо. След като стрелецът откри огън, оцелелите, някои от тях ранени и кървящи, побягнаха по тъмните улици на квартала, в който се намирал клубът.

Матийн се крил в клуба, държейки десетки хора като заложници, някои скрити в тоалетните и търсещи помощ до 5 сутринта, когато полицейски отряд успя да влезе в сградата и го уби.  При атаката е ранен един полицай, но е оцелял, защото е бил бронежилетка. При полицейската акция са спасени най-малко 30 души.

Според представители на реда, преди да умре, стрелецът е заявил, че е вдъхновен Ислямска държава. Ислямска държава пое отговорност за стрелбата, въпреки че досега няма данни, че Омар Мир Седик Матийн е имал връзка с организацията.

Бащата на Матийн заяви, че се извинява за извършеното от сина си. Той разказа, че преди няколко месеца синът му се ядосал, когато видял двама мъже да се целуват на публично място. Лидерът на местната мюсюлманска общност призова членовете на общността да помогнат на разследването, ако разполагат с някаква информация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.