Обама печели в полза на Тръмп

Ако Американският върховен съд се произнесе в близките дни за високо профилирания имиграционен казус в полза на администрацията на Обама, решението може да облагодетелства неочакван човек: борещия се за президентско място републикански представител Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Администрацията на Обама иска върховния съд да се заеме отново с предложението от 2014 г. да се защитят 4 милиона души от депортация, план, който бе блокиран от по-нисшите съдилища. Съдът може да отсъди, че един президент има достатъчна власт да интерпретира и налага федерален имиграционен закон.

Подобно решение би позволило на Обама да подпише преди да напусне кабинета си план за действие свързан с имиграцията и насочен към родителите на децата американски граждани. Той също така може да помогне на Тръмп, който вече е заявил своите противоречиви и радикални планове свързани с имиграцията преди изборите на 08.11.

„В степента, в която съдът има думата за президентската власт за имиграционното законодателство по принцип, това със сигурност би направило Тръмп по-силен,” каза Стивън Йейл-Лойер, експерт по имиграционно законодателство в Юридическото училище Корнел.

Решението на Върховния съд ще дойде в ключова фаза на президентския изборен цикъл, когато кандидатите Тръмп и демократичния представител Хилъри Клинтън си разменят удари във връзка с имиграционната политика след масовата стрелба в нощен клуб в Орландо, когато стрелец изби 49 души.

Тръмп е предложил прекратяване на имиграцията от държави с прояви на тероризъм, като по този начин се блокира достъпа на мюсюлмани и трябва да се депортират близо 11 милиона души от САЩ, които са влезли незаконно в страната. Ако спечели състезанието за Белия дом, Тръмп може да приложи своята собствена изпълнителна власт – както стана с Обама – ако Американският конгрес не одобри предложенията му, предизвикали гняв и възмущение в и извън страната.

Настоящият случай вероятно няма да осигури подкрепа за предложението на Тръмп да забрани достъпа за мюсюлмани, което експертите по право казват, че ще зададе други правни проблеми, защото подобна забрана нарочва хора въз основа на тяхната религия.

Но експертите допълват, че казусът би помогнал на Тръмп, ако той се стреми да блокира достъпа от определени държави според точката в имиграционното законодателство, която дава на президента властта да отменя достъпа на неамерикански граждани, чието влизане в територията на САЩ „би било пагубно за интересите на страната.”

Подобна клауза вече е била използвана, за да се блокира достъпът на малки групи хора като представители свързани с чужди правителства, които са враждебни на САЩ. Ако се приложи срещу цяла страна, може да се предизвика подобно дело като онова срещу Обама.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.