ХРУ: Забраните за участие на фирми в ЛГБТ събития имат икономически последствия

Правителството на Сингапур трябва да спре призива си към чуждестранни корпорации да прекратят спонсорството на ЛГБТ събития. Това призива правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ) в писмо да министъра на вътрешните работи на страната. Призивът е отправен към правителството на Сингапур, което поиска редица компании да престанат да спонсорират ежегодния ЛГБТ фестивал PinkDot. Според правозащитната организация забраната изпраща дискриминиращо послание в противоречие с основните права и глобалните бизнес стандарти.

На четвърти юни хиляди се събраха в Сингапур на фестивала, организиран от 2009 г. при суровите закони на Сингапур за публични събирания. На седми юни вътрешният министър на Сингапур призова корпоративните спонсори на събитието да оттеглят подкрепата си с думите, че „чуждестранните фирми не трябва да се месят във вътрешните ни работи, особено по политически въпроси или противоречиви социални проблеми с политически оттенък… ЛГБТ темите са пример за това.”

„Забраната на Сингапур чуждестранни компании да спрат спонсорирането на PinkDot окуражава корпорациите да дискриминират ЛГБТ хората,” каза Брад Адамс, директор на ХРУ за Азия. „Това не е добре както спрямо личности с различна сексуалност, така и спрямо компании, които искат да елиминират лошите си бизнес практики.”

Изявлението на правителството на Сингапур е в разрез с отговорностите, които корпорациите имат според Водещите принципи на ООН за бизнес и човешки права, обобщи ХРУ.

В Сингапур има все повече компании от Азия, Европа, Северна и Латинска Америка, които признават ЛГБТ правата и са ги включили в своите корпоративни недискриминиращи политики. Някои от компаниите, които са спонсорирали фестивала PinkDot през 2016 г., вече отговориха на позицията на правителството, като потвърдиха задължението си за включването на ЛГБТ хората в бизнес практиките си и недопускането на дискриминиращо поведение.

След атаката срещу гей клуб в Орландо на 12 юни, в която загинаха 49 души, а над 50 са били ранени, група сингапурци присъстваха на бдение на мястото, където фестивалът PinkDot беше организиран седмица по-рано. Един от организаторите каза пред присъстващите: „В Сингапур нямаме никаква защита от каквато и да било дискриминация или престъпления от омраза, които могат да бъдат извършени в бъдеще. Но знаете ли какво… ние сме все още тук…”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.