Съд за китайски активист, посетил гроб на жертва от „Тянанмън“

Китайски активист ще бъде изправен на съд, защото е посетил гроба на жертва „Тянанмън“. Жертвата е млад фотограф, убит по време на покушението на пекинския площад през 1989 г., съобщи „Гардиън“. Чен Юнфей от провинцията Сечуан, с дълъг опит в активизма, беше задържан от полицията през март миналата година на връщане от посещението на гроба на Ву Гуофенг. Ако бъде осъден, го чакат 10 години затвор.

През 1989 г. Ву е 20-годишен студент в престижния Народен университет в Пекин, когато китайските войски нахлуват в площад „Тянанмън“ в началото на юни като част от опита да потушат продемократичните протести, обхванали градове из цял Китай. Той е прострелян от войници в рамото, гърдите и задната част на главата, докато се опитва да заснеме трагичните събития. Семейството му вярва, че той е умишлено пронизан с щик, след като отказал да даде фотоапарата си на военните.

Близо три десетилетия по-късно Комунистическата партия в Китай продължава да крие истината за потушаването на размириците през 1989, по време на което загинаха стотици, а може би и хиляди. За смъртта на Ву няма нито обяснение, нито разследване. Китайският интернет, който е строго цензуриран, филтрира резултатите от търсенията по ключова дума „Тянанмън“, така че да не излиза информация за трагичното събитие.

Преди задържането си 48-годишният Чен Юнфей, който е оцелял след „Тянанмън“, се опитваше да привлече внимание към убийствата и използваше социалните мрежи, за да критикува нарушаването на човешките права в Китай. Пътуването до гроба на Ву Гуофенг беше също част от активизма му.

„Една демократична държава би ли използвала танкове и истински куршуми срещу собствения си народ? Не мисля.“ – каза той пред ББС през 2009 г.

Повече от година, след като беше вкаран зад решетките на 25 март 2015 г., на Чен е насрочено дело в четвъртък сутринта в столицата на провинция Сечуан. Обвинението срещу него е, че е предизвиквал кавги и е провокирал проблеми. Според правозащитни експерти тази размита формулировка често се използва срещу онлайн активисти, които се възприемат от правителството като дразнители.

За „предизвикване на кавги и провокиране на проблеми“ наказанието може да бъде до 10 години затвор. В обвинителния акт, представен на съда и публикуван онлайн от адвоката на Чен, той е обвинен, че е използвал акаунта си в Туитър, където има повече от 44 хиляди последователи, за да пуска слухове за политическата система на Китай и да публикува провокативни забележки за Комунистическата партия. Такива коментари имат „зъл ефект в чужбина“, според документа.

Ран Тонг, адвокатът на Чен, описа обвиненията срещу клиента си като „твърде пресилени“ и отрече предположението, че онлайн критиката на Пекин е престъпление. „Конституцията постановява, че хората имат правото да говорят свободно и правото да критикуват правителството“, каза той и уточни, че е посъветвал Чен да пледира невинен, но е песимист за изхода от процеса. Повече от 99% от хората, съдени от контролираните от Китайската комунистическа партия съдилища, получават осъдителни присъди всяка година. „Без значение колко солидни доказателства използваме, за да докажем невинността му, без значение колко ясен е законът, мисля, че ще бъде признат за виновен“, предположи Ран.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.