Семейството на убита американска журналистка съди Сирия

Семейството на американска журналистка съди сирийското правителство. Роднините на загиналата в Сирия през 2012 г. Мари Колвин, заведоха в американски съд дело за неправомерно причиняване на смърт, с обвинението, че сирийското правителство умишлено я е убило, съобщи Ройтерс.

Колвин и френският фотограф Реми Очлик бяха убити в окупирания сирийски град Хомс през 2012 г., докато отразяват сирийския конфликт, който започна преди четири години.

В делото, заведено във Вашингтон на 9 юли, се твърди, че представители на сирийското правителство умишлено са насочили ракети срещу сглобяемото студио, където Колвин и други репортери живеели и работели.

Сирийският министър на външните работи, срещу когото е заведено дело, не беше открит веднага за коментар, както и посланикът на Сирия в ООН.

В делото се твърди, че нападението е част от план, ръководен на най-високо ниво от сирийското правителство, с цел да се отнеме гласността на местните и международните медии „като част от усилието му да смаже политическата опозиция.”

Делото включва като доказателство копие на факс от август 2011 г., за което се твърди, че е изпратено от сирийското бюро по национална сигурност с инструкции силите по сигурността да започнат военни и разузнавателни кампании срещу „онези, които петнят реномето на Сирия в чужди медии и международни организации”.

Чуждестранните правителства обикновено имат имунитет срещу американски граждански дела, но има изключения за държави, определени от Държавния департамент като спонсори на тероризъм. Сирия е понастоящем една от трите страни в списъка, заедно с Иран и Судан.

Адвокатите, които са завеждали граждански дела срещу тези правителства, казват, че обикновено правителствата не отговарят, което води до липса на съдебни решения за ищците. По-голямото предизвикателство е присъдите да влязат в сила и да се компенсират щетите, твърди Гари Оусен, адвокат от Ню Джърси, който в момента съди Иран.

Според Оусен обикновено е трудно да се определи сума, която да бъде платена от правителства, обвинени в тероризъм, които често работят с множество посредници. „Може да ви отнеме десетилетия, за да откриете, че те притежават офис в сграда в центъра на Бостън или някъде другаде”, допълни той.

Делото на семейството изисква парична компенсация, но сумата не се уточнява.

„Делото е, за да продължим работата на Мари”, заяви ищцата Катлин Колвин, сестра на Мери Колвин. „Търсим истината и справедливостта не само за нея, но и за стотиците хиляди невинни сирийци, които са убити или измъчвани от диктатурата на Асад”, добави тя в изявление, публикувано от американската правозащитна организация „Център за справедливост и търсене на отговорност”, която е завела делото от името на семейството на Колвин. Организацията „Репортери без граници” заяви, че подкрепя начинанието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.