Назрява конфликт между турците в Германия след проваления преврат

Представители на германските власти предупредиха за увеличаващи се прояви на насилие в Германия. Конфликтите са между подкрепящи и опоненти на турския президент Реджип Таип Ердоган след неуспелия преврат в Турция, съобщи „Ройтерс“.

Подкрепящите Ердоган участваха в демонстрации в различни градове в Германия след опита за преврат миналия петък. В събота 150 от тях се събраха пред кафене в западния град Гелзенкирхен и счупиха няколко прозореца, съобщи полицията.

Твърди се, че кафенето принадлежи на подкрепящи мюсюлманско движение, предвождано от намиращия се в САЩ духовник Фетула Гюлен, когото Анкара обвинява, че е дирижирал преврата, в който загинаха повече от 200 души, а срещу предполагаемите им съучастници започнаха масови чистки.

Нараства безпокойството, че напрежението в Турция ще прелее в Германия. „Ройтерс“ припомня, че страната вече е преживявала на своя почва в миналото насилието между турски националисти и войнстващи кюрди.

„Наблюдаваме случващото се в Турция с безпокойство,” заяви пред вестника „Берлинер Цайтунг” баварският външен министър Йоахим Херман. „В турското общество назрява дълбок разрив. Опасността от ескалация на насилието между поддръжници на Ердоган и негови опоненти се е увеличила и в Германия”, каза той.

Райнер Венд, федерален председател на германската полиция, заяви, че досега в областта Рур, Есен и Берлин са били организирани предимно мирни демонстрации и че властите следят внимателно ситуацията. Той споделя пред Ройтерс опасенията си, че има опасност враждуващите групировки да започнат да се конфронтират и в Германия.

В Германия има около 3 милиона души с турски произход. При последните избори в Турция 60% от тях са гласували за управляващата партия, според Организацията на турските общности в Германия.

Гокай Софуоглу, председател на тази организация, обяви, че в социалните медии е разпространен горещ номер, на който хората да уведомяват турските власти за опоненти на Ердоган. Софуоглу сподели, че самият той е позвънил на този номер, но е чул само телефонен секретар и е неясно дали горещата линия не е фалшива.

Председателят на организацията на турските общности в Германия призова за спокойствие и каза, че се надява, че няма да има ескалация на насилието. „Бих искал хората в Германия да се държат разумно и да не допускат да бъдат провокирани”, подчерта той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.