Армения: произволни задържания и побои

Споделете статията:

Арменските власти произволно са задържали десетки хора, свързани с организираните протести, и са нанесли побои над много от тях. Властите също така са повдигнали наказателни обвинения срещу множество лидери на протестите и някои участници, и са им отказали основни права. Това съобщи правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч” (ХРУ), според която протестите са преминали преобладаващо мирно, а обвиненията срещу задържаните са неоснователни.

„Отговорът на арменските власти на предимно мирните протести е бил прекален и жесток”, коментира Джейн Бюканан, асоцииран директор за Европа и Централна Азия към ХРУ. „Напрегнатата атмосфера на някои от протестите не е оправдание за произволното задържане на хора, побоя над тях и повдигането на непропорционални наказателни обвинения срещу тях.”

В столицата на Армения Ереван има протести почти всяка нощ от 17 юли, след като група въоръжени мъже, членове на радикална опозиционна групировка, окупираха ереванското полицейско управление, като убиха един полицай и взеха няколко за заложници. Преди стрелците да се предадат на 31 юли, обществената подкрепа за тях и неудовлетворението от правителството прерасна в широко протестно движение в Ереван.

Протестите бяха предимно мирни, с изолирани случаи на насилие от страна на някои от протестиращите. В някои случаи полицията е реагираше с непропорционално голяма, според правозащитната организация, сила и множество произволни арести. ХРУ интервюира жертви на произволни задържания и полицейски побои, свидетели на арести и злоупотреби, както и адвокати на много от задържаните.

Полицаите са нанесли побои над много от задържаните, в някои случаи жестоки, а в други не са им позволили да получат медицинска помощ за нараняванията им. На 18 юли полицията е арестувала 26-годишния активист Андраник Асланиян и е нанесла жесток побой на него и още двама други мъже в задната част на полицейски ван. Полицаите ритали, удряли с юмруци и били Асланиян по главата, лицето, гърба и краката, плюли върху него и трили лицето му в обувките си, за да го унижат. После бил държан три часа, преди да бъде заведен в болница, въпреки молбите на него и на другите двама задържани, че се нуждаят от незабавен медицински преглед.

Специалната арменска следствена служба започна разследвания на полицейското поведение. Те трябва да бъдат бързи, задълбочени и да доведат до търсене на отговорност от полицаите, които са се държали незаконосъобразно, заяви ХРУ. След началото на следствените действия на 29 юли още не са идентифицирани заподозрени полицейски служители и не са извършени арести.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.