Австралия изоставя бежанци на остров Науру

Австралия изпраща бежанците, които се опитват да достигнат бреговете й, на остров Науру. Това съобщи правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ пред „Хъфингтън поуст“. Вече три години стотици мъже, жени и деца са изоставени на отдалечения остров при ужасяващи условия на живот; много от тях, страдат от сериозни физически и психически увреждания. Бъдещето им е напълно несигурно, предупреждават правозащитниците.

Правителствата на Австралия и Науру много добре знаят колко недопустимо и незаконно е всичко, което се случва там и правят всичко възможно да го скрият, твърдят от „Амнести“. Почти никакви журналисти или независими наблюдатели не са получили разрешение да посетят Науру, откакто бежанците са започнали да пристигат там преди четири години.

Освен това всеки, който работи за австралийското правителство, полага клетва за поверителност – според австралийското законодателство доставчиците на социални услуги лежат две години в затвор, ако разкрият нещо за ситуацията в Науру. Според сведенията на посетилата мястото Анна Нейщат, старши изследователски директор в „Амнести Интернешънъл“, това е едно от най-дълго продължилото и успешно усилие да се скрие злоупотребата от външния свят.

На острова има около 1200 души от Афганистан, Мианмар, Ирак, Сомалия, Иран и много други страни. Те са избягали от граждански войни и потиснически правителства, прекосили са света при крайно трудни преходи, а накрая са се качили на очукани лодки в дълбоки води, за да стигнат страна, която са чули, че може да им предложи свобода, мир и уважение към правата им, казват от правозащитната организация.

Ала вместо да им даде защита и подслон, както международното законодателство и основните принципи на човечността изискват, правителството й решава да използва тези хора, за да отблъсне други пристигащи по море, като ги третира по най-лошия възможен начин, заявиха представителите на „Амнести“, посетили района.

Отчаянието в Науру е видимо навсякъде, според наблюдателите на правозащитната организация. Макар че около 70% от хората, изпратени там, са признати за бежанци, те няма къде другаде да отидат. Австралия казва, че никога няма да ги приеме, но не им предлага възможни алтернативи. Дори получилите пътнически документи от Науру не могат да напуснат острова: в тях като националност пише „бежанец” и онези, които са се опитали да ги използват, за да получат визи да отидат в други страни, бързо са осъзнали колко безполезни са те.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.