Великобритания: още престъпления на омразата след референдума за Брекзит

Мълчаливо шествие и бдение имаше този уикенд в Харлоу, Есекс, в памет на Аркадюш Йожвик. 40-годишният поляк, живеещ във Великобритания от четири години, беше нападнат заедно със свой приятел седмица по-рано в града и почина от раните в главата си. Полицията разследва нападението като престъпление от омраза, съобщи Хюман Райтс Уоч (ХРУ).

Убийството е извършено след бум на престъпленията от омраза, последвали референдума в страната да напусне Европейския съюз, сред които са няколко палежа, екскременти, пъхнати в пощенски кутии, физически нападения и, най-често, вербална агресия. За такива случаи “Маргиналия” вече писа през юни и август. Един палеж на имота на полско семейство беше придружен с бележка, на която пише: „следващия път ще бъде самото ти семейство”.

Статистиката на престъпленията от омраза през 2016 г. сочи повишаване на инцидентите след резултата от Брекзит. Докато според анализатори това може отчасти да отразява по-доброто регистриране на тези произшествия, от ХРУ задават въпроса, може ли те да са свързани именно с референдума?

ООН със сигурност смята така. В критичен доклад за Великобритания, публикуван миналата седмица, Комитетът към ООН за премахване на расовата диксриминация сподели, че референдумът за Брекзит е бил белязан от „разединяваща, анти-имигрантска и ксенофобска реторика” и че някои политици са „породили и съхранили предразсъдъци като по този начин са поощрили определени хора да извършват актове на сплашване и омраза.” Комисарят за човешки права към Съвета на Европа също изрази подобна загриженост.

Освен че призовава за по-добро докладване и ефективно наказание на престъпленията от омраза, комитетът към ООН препоръча обществените представители да отхвърлят и осъждат „расисткото слово на омраза и ксенофобската политическа реч”.

Високопоставени политици и полицейски служители изглежда наистина гледат сериозно на престъпленията от омраза, казват от ХРУ. През юли правителството публикува нов национален план за действие за справяне с такива престъпления, включително ксенофобски атаки, а полицейските началници са предупредили след Брекзит, че престъпленията от омраза няма да бъдат толерирани.

Но основният проблем, според правозащитната организация, е, че справянето с подобни прояви изисква концентриран отговор, защото, макар и броят докладвани престъпления от омраза да се е повишил, този на делата, отнесени до прокуратурата, е намалял за същия период през изминалата година, което означава, че по-малко докладвани инциденти са стигнали до съда. Основното послание на ХРУ е, че политиците трябва също сериозно да обмислят как тяхната собствена реторика, включително по време на кампанията Брекзит, може да доведе до нетолерантност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.