Полските жени на протест в защита на правото на аборт

Новият закон за аборта поставя живота на жените в Полша в риск. Това предупреди правозащитната организация „Хюман райтс уочна“ (ХРУ) в своя публикация. Като форма на протест жени провесиха закачалки на дървета и ги струпаха пред сградите на правителството. Закачалката е символ на нелегалния аборт, тъй като много жени се опитват сами да предизвикат аборт с помощта на дълги и тънки предмети, каквито са закачалките.

Законопроектът, който сега се разглежда от парламентарни комисии, разрешава аборт само за да се спаси животът на майката, въпреки че настоящият закон вече е сред най-рестриктивните в Европа. Но предложеният законопроект ще отнеме достъпа до правото на аборт дори на жертвите на изнасилване и кръвосмешение. А жените, които помятат, са заплашени с разследване, защото причиняването на смъртта на „заченато дете” е наказуемо с излежаване на присъда в затвора. Тази клауза вероятно ще изплаши и отблъсне и малкото лекари, които все още искат да извършват аборти, смятат правозащитниците.

Много полски жени се събират под лозунга „Чарни протест”, или Черен протест. Освен масови шествия, те планират национална стачка на днешния ден.  Активисти като Кристина Качпура, директор на Полската федерация за женско и семейно планиране, казват, че много жени искат либерализация на законодателството в областта на абортите. „Те няма да се откажат толкова лесно”, твърди тя. „Полякините се събудиха.”

Премахването и на малкия достъп до възможността да се прави аборт поставя Полша в опасност от неспазване на задълженията на страна според Европейския съд за правата на човека и международното хуманитарно право, предупрежвават от ХРУ. То няма и да спре абортите, а само ще ги прати в тъмните алеи и баните, където рисковете от дългосрочни вреди и смърт се увеличават, смятат още от организацията. Голяма част от над 21 милиона застрашаващи живота аборти се случват в развиващия се свят, но вече и в Европа има закони, които поставят живота на жените в опасност, казват правозащитниците в заключение.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.