„Законът Алън Тюринг”: хиляди гей мъже в Англия и Уелс ще бъдат реабилитирани

Хиляди гей и бисексуални мъже, осъдени за отхвърлени понастоящем сексуални посегателства в Англия и Уелс, ще получат посмъртна реабилитация. Това обави британското правителство, цитирано от ББС. Хиляди мъже, осъдени за еднополови връзки при взаимно съгласие и все още са живи, също ще получат опрощение.

Либералният демократ лорд Шарки, който предложи поправката в Наказателния кодекс, заяви, че тя е „от изключителна важност” и идва след реабилитацията през 2013 г. на обвинението в крайно непристойно поведение на Алън Тюринг, който е известен като „разбивачът на кодове“ през Втората световна война, но е осъден заради сексуалната си ориентация. Според поправката, наречена „законът Тюринг”, починали мъже, които са били осъдени за сексуални актове, които вече не се смятат за престъпления, ще получат автоматично опрощение. Всеки жив мъж, който е бил осъден за подобни простъпки, вече можеше да кандидатства в министерството на правосъдието досието му да бъде изчистено от тях.

След последните поправки обаче, ако министерството приеме, че връзката между мъже вече не е криминално деяние според настоящия закон, присъдите автоматично ще бъдат опростени.

Министърът на правосъдието Сам Джийма заяви, че „е крайно важно да се оневинят хора за действия, смятани за престъпления в миналото, които днес биха били сметнати за невинни”.

Лорд Шарки сподели, че разбира защо някои хора може да не искат реабилитация или да „чувстват, че това е грешно”. Но, както поясни той пред Радио 4 на ББС, „реабилитацията е може би най-добрият начин да се признае истинската вреда, нанесена от несправедливи и хомофобски закони, които, слава Богу, днес сме отхвърлили. А и се надявам, че мнозина ще почувстват нещата точно по този начин”. Той добави, че от 65 000 мъже, осъдени според тези закони, 15 00 са все още живи.

Джордж Монтагю обаче, осъден през 1974 г. за „крайно непристойно поведение“ с друг мъж, заяви, че иска извинение – не опрощение. „Да приема оневиняване, означава да призная, че съм бил виновен. А не бях за нищо. Единствено, че съм бил на грешното място в грешното време. Мисля, че не е правилно да се дава на Алън Тюринг – един от героите на живота ми – опрощение. За какво е бил виновен? За същото, за което и аз – че съм роден способен да обичам единствено и само друг мъж.”

„Ако получа извинение, няма да се нуждая от опрощение. Никога не е трябвало да има обвинения за непристойно поведение. Те не са се отнасяли за хетеросексуални. Те са могли да правят каквото им харесва, във входове, алеи, на задната седалка на колите си. Подобен закон се е прилагал само за гей хора. Не е справедливо, нали?”, добави той.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.