Еврейска организация обвинява депутат от ГЕРБ в антисемитизъм

Споделете статията:

Еврейска организация протестира с писмо пред председателя на Народното събрание Цецка Цачева по повод изказване на Методи Андреев във връзка със Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен пред спортния сайт „7 дни“ и препечатано от много медии. Протестът на организацията „Б’ней Б’рит“ е, че депутатът от парламентарната група на ГЕРБ рециклира стари антисемитски стереотипи. „Подобни лъжи – се казва в протестното писмо на еврейската организация до председателя на Парламента – са в основата на пропагандата, довела до най-голямото престъпление на 20 век – Холокост“.

Авторите на писмото предлагат да се предложи на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да се произнесе по посочения казус.

По-долу публикуваме текста без съкращения.

 

До: Г-жа Цецка Цачева Данговска

председател на 43 Народно събрание

Относно: антисемитска проява на депутат

Уважаема Г-жо Председател,

На 26.11.2016 г. г-н Методи Андреев, народен представител от парламентарната група на ГЕРБ, по повод внесения от него и депутатите М. Димитров, П. Славов и В. ЛилковЗаконопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен” прави пред спортния сайт „7дни спорт (препечатано от много други медии) следното изявление:

– Не! (…) Ще ви обясня и защо. Когато се създава комунистическата държава в Русия, властта искада я облече в някакъв символ. Колебаят се между два – петолъчката и свастиката. И двете са много древни символи. Надделява обаче петолъчката на Лев Троцки по желание на Ротшилд, който финансира комунистическата революция. Тя символизира петимата синове на Ротшилд. Това няма как да има нещо общо със звездата на ЦСКА. Тези неща са достъпни в интернет, нека младите ги четат.

Това изявление е повторение на стари антисемитски стереотипи, които внушават, че ЕВРЕИТЕ са виновни за Октомврийската революция, донесли са на света комунизма и го душат в хватката на професионални ЕВРЕИ – революционери по поръчка и с финансовата подкрепа на ЕВРЕИ –банкери.

Подобни обвинения и лъжи са в основата на пропагандата довела до най-голямото престъпление на 20 век Холокоста  – завършило със смъртта на 6 милиона души, убити само заради това, че са ЕВРЕИ.

Скандално е не само това, че г-н Андреев разпространява тези антисемитски лъжи, но и насърчава младите хора да правят това.

Намираме не само за порочно, но и за престъпно, опитите за декомунизация в Република България да бъдат сведени до това една етническа група – ЕВРЕИТЕ – да бъде набедена за неговото съществуване.

Като граждани на Република България, не можем да приемем, че днес през 21 век един законопроект може да се аргументира с антисемитски тези. Недопустимо е лица, представляващи най-демократичната институция на нашата Родина, да ползват такъв пещерен език на омразата, дискриминацията и антисемитизма, като по този хвърлят кафяво петно не само върху авторитета на Народното събрание, но и на цялото ни общество.

Обръщаме се към Вас като председател на 43 Народно събрание да порицаете този акт на отвратителен антисемитизъм и да предложите на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да се произнесе по посочения казус и да санкционира депутата Методи Андреев.

Вярваме, че Българският парламент е институцията, която винаги ще стои като стълб в защита ценностите на толерантността, демокрацията и правата на гражданите.

 

С уважение,

Рафаел Чичек
Президент на ложа „Кармел“ 3355 Б‘нейБ‘рит

Соломон Бали

Комисия за борба с антисеметизма към Б‘ней Б‘рит.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.