2/3 от британците: да бъдат реабилитирани осъдените за хомосексуалност

Две трети от гласувалите в онлайн проучване смятат, че британското правителство трябва да реабилитира всички мъже, осъдени за „непристойно поведение“. Проучването, за което пише ЛГБТ сайтът PinkNews, е осъществено от маркетинг компанията YouGov. За разлика от повечето онлайн изследвания, тези на YouGov са представителни и се извършват по много строга методология.

Според 65% от отговорилите Великобритания трябва да реабилитира осъдените заради хомосексуалност до 1967, а според 21% това не се налага. Противници на реабилитирането са една четвърт от привържениците на консерваторите, 37% от избирателите на партията на Найджъл Фарадж и едва 14% от лейбъристите.

Обвинението в „непристойно поведение“, буквално: „отвратителна непристойност“ („gross indecency“), се е използвало, за да обозначи хомосексуалните контакти. Сексът между мъже е престъпление във Великобритания до 1967, а сексът между повече от двама мъже – до 2000. Терминът „отвратителна непристойност“ е премахнат от британското право през 2003.

Изследването на YouGov се проведе, след като наследниците на известния учен и разбивач на кодове Алън Тюринг посетиха офиса на премиера Дейвид Камърън, за да му връчат петиция. С нея те настояваха да бъдат реабилитирани всички 49 000 мъже, осъдени заради хомосексуалността си през 20-ти век в Обединеното кралство. Освен това, те искаха да бъдат оправдани всички останали мъже, осъдени по други анти-гей британски закони.

Тюринг, чието име нашумя покрай биографичния филм за него „Игра на кодове“, е осъден за хомосексуалност през 1952. Той приема да се подложи на химическа кастрация, за да избегне затвора. Две години по-късно умира от отравяне с цианид. Предполага се, че причината за смъртта е самоубийство.

През 2013 тогавашният премиер Гордън Браун се извини за начина, по който държавата е постъпила с Тюринг, а кралицата го реабилитира посмъртно.

Друг от известните британци, обвинени в „отвратителна непристойност“, е писателят Оскар Уайлд. През 1895 той е осъден на две години каторжен труд заради хомосексуалната си ориентация. Пет години по-късно, на 46-годишна възраст, умира от менингит, в бедност и изолация.

Под искането да се реабилитират 49 000-те мъже, осъдени заради „непристойно поведение“ и останалите, станали жертва на хомофобското британско законодателство, са се подписали близо 600 000 души в сайта за петиции Change.org.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.