2 август е ден на възпоменание на ромския Холокост

ЕК е призовала всички европейски държави да признаят ромския Холокост и да отбележа 2 август като възпоменателен ден за ромски Холокост, съобщава The Sofiaglobe.

2 август 2019 е 75-та годишнина от убийството на последните ромски жертви на Холокост, които са били убити в Аушвиц, казва Европейската комисия в изявление. Първият вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс и Комисарят за правосъдието и половото равенство Вера Юрова, заявяват в специално изявление: „В навечерието на възпоминателния ден на Холокост отдаваме почит на 500 хилядите ромски жертви а Холокост. Тази година възпоменаваме с голяма тъга 75-та годишнина от убийството на последните роми, които са  брутално затворени в циганския семеен лагер в Аушвиц. Това са  хора, които са били убити само заради това кои са те.

В модерното европейско общество и политически дискурс няма място за дехуманизацията на ромите, или някои друга малцинствена група. Жестокостите на миналото ни напомнят, че равенството и недискриминацията са ценностите, които не могат да бъдат приемани за даденост. Поддържането им изисква нашето постоянно внимание и готовност да предизвикваме онези ,които биха ги атакували…Минали са 75 години, но ние не забравяме!“

Юрова ще посети лагера Аушвиц в петък и ще присъства на възпоменателна церемония, организирана от Централния съвет на германски синти и роми, Асоциацията на ромите в Полша и Държавния музей Аушвиц- Биркенау, продължава в изявлението си Европейската комисия.

Престъпленията срещу ромите по време на Вт.св.в бяха официално признати от западногерманските власти през 1982 г. Трийсет тодини по-късно, през 2012 германският канцлер Ангела Меркел откри Мемориал в Берлин за ромския геноцид.

Днес Унгария, Полша, Словакия и Украйна отбелязват 2 август като възпоменателен ден за геноцида над ромите и синтите. На 8 април 2015 Европейският парламент прие резолюция 2 август да бъде признат за Европейски възпоменателен ден на ромския Холокост , за да се почете паметта на жертвите на ромския геноцид във Вт.св.в.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.