Глобални климатични акции, в Берлин 20 000 протестираха с Грета Тунберг

 

Глобален климатичен протест включи хиляди координирани действия по целия свят.

Митингът с искане за правителствени действия по отношение на климатичната криза е първият в света от началото на пандемията

В Мексико протестиращите се събраха пред Националния дворец в Мексико Сити, за да поискат държавната петролна компания Pemex да представи план за декарбонизация, докато в Бангладеш активисти поискаха отмяна на планираните нови електроцентрали на въглища и газ.

В Южна Африка демонстрации се проведоха в 12 града като част от тридневна стачка с искане правителството да наблюдава справедлив преход от изкопаеми горива. В Лондон протестиращите се събраха пред парламента, за да чуят ораторите, призоваващи правителството на Обединеното кралство да направи повече за постигането на своите климатични цели. Очакваха се и големи демонстрации в Канада, Бразилия и Аржентина.

По-рано тази година Междуправителственият комитет по изменението на климата заяви, че въглеродните емисии в света трябва да намалят наполовина до 2030 г., за да се запази глобалното отопление под 1,5 ° C над нивата от преди индустрията, границата, за която страните се договориха да се стремят през 2015 г. в Париж.

 

Но ООН съобщи на 17 септември, че настоящите обещания от държави ще доведат до ръст от 16% през следващото десетилетие.

На митинга пред Бундестага говори Грета Тунберг, инициаторът на движението Fridays for Future. Събитието се провежда в Берлин в навечерието на парламентарните избори в Германия в неделя, когато се очаква партията на Зелените да влезе в следващото правителство.

„Не лобираме за Зелените”, заяви Грета Тунберг преди началото на протестния митинг пред Бундестага. Но допълни, че нито една партия или политик в страната не се отнася към климатичната криза като към катастрофа. Отказът на Германия от въгледобив през 2038 година е закъснял, смята шведската активистка. И призова за граждански протест.

 

„По-ясно е от всякога, че никой партия не прави достатъчно. Трябва да гласуваме, но и да продължим да демонстрираме“, каза Грета Тунберг пред множество, събрало се край Райхстага.

Събитието е част от обявения от движението Fridays for Future международен ден за опазване на климата. Общо 1400 „климатични стачки” се провеждат в 80 държави с призив към политиците да водят по-амбициозна политика срещу климатичните промени. В Германия демонстрации има освен в Берлин в Хамбург, Мюнхен, Щутгарт и стотици други градове.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.