25 години от прогонването на българските турци: село Пристое

Споделете статията:

Прогонването на стотици хиляди български турци ще бъде отбелязано днес в шуменското село Пристое. Инициативата принадлежи на бивши политически затворници, общественици и участници в събитията, предшествали падането на режима на Тодор Живков.  Те отдават почит на жертвите на комунистическия режим и на така наречения “възродителен процес” в България.

С израза “Възродителен процес” комунистическата партия нарича насилствената смяна на имената на повече от 800 000 българските турци през 1984-1985 г., последвана от експулсирането на около 300 000 от тях в съседна Турция през 1989 г.

Протестите на българските турци срещу смяната на имената се усилват през май 1989 г. когато в тях се включват хиляди жители на североизточна и южна България. Бунтовете, в които има и жертви, се отбелязват от 1990 година нататък като “Майски събития”.

За честванията ва село Пристое са поканени представители на всички вероизповедания. “Изпратихме специална покана на Н. Св. Патриарх Неофит”, каза Алфред Фосколо, който е един от инициаторите. “Очаквахме да дойде и Митрополит Йоан, защото село Пристое се намира във Варненска област, но досега не са реагирали на поканата ни”, добави той. От Главното мюфтийство също не са отговорили.

Католическата и Евангелската църкви са потвърдили участието си, каза друг участник в организацията на честването, отец Амбарев. За събитието се очаква и отец Паоло Кортезе, което е свещеник в град Белене.

Бившият политзатворник Петър Бояджиев определи честването като гражданско и надпартийно. В него взимат участие представители на Ранобудните студенти, Съюза на репресираните, Протестна мрежа, представители на френското и на турското посолство, очаква се и президентът Плевнелиев. Документалистката Малина Петрова пристигна със снимачния си екип.

ДПС отбеляза събитията в село Пристое преди два дни. Партията ежегодно провежда чествания на Майските събития в различни селища на бившите Шуменски, Разградски и Кърджалийски окръзи, засегнати от насилието през 1989 година.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.