ООН: Действията на Тереза Мей срещу законите за правата на човека  са добре дошли за диктаторите

 

Според Върховния комисар на ООН за човешките права принц Зеид бин Раад ал Хюсеин, Тереза ​​Май е подарила „дар на деспотите“,  твърдейки, че законите за правата на човека не трябва да пречат на борбата с тероризма, съобщава  „Индипендънт”.

Върховният комисар по правата на човека на ООН обяви за непростими забележките  на премиера, че законите за правата на човека трябва да бъдат отменени, ако „попречат на спирането на екстремистите“. Той  се обяви и срещу изказването на г-жа Мей, която заяви, че ще ограничи свободата и движението на заподозрени в тероризъм, ако се смята, че са заплаха, дори и да няма „достатъчно доказателства, с които да се повдигне обвинение в съда”.

„Независимо от намеренията, които стоят зад думите й, те за съжаление, са подарък от един голям западен лидер към всяка авторитарна фигура в света, която безсрамно нарушава правата на човека под претекст за борба с тероризма“, коментира върховният комисар.

„Тази гледна точка резонира с онази част от обществеността, която не е наясно с важността на международния закон за правата на човека – често привиждан от твърде много хора като прекалено отдалечен от ежедневието,твърде адвокатски, твърде активистки  и в крайна сметка, твърде странен“, добави още той.

Г-жа Мей, бивш министър на вътрешните работи, многократно е призовавала Великобритания да напусне Европейския съд по правата на човека, но върховният комисар заяви, че „Британското мастило, отразяващо огромна, богата правна традиция, се намира в Европейската конвенция за правата на човека.“

Принц Зеид бин Раад ал Хюсеин е отявлено критичен към всяко публично изказване, което нарушава човешките права в медийното пространство. Преди време Върховният комисар атакува Доналд Тръмп, с обвинението, че подклажда страх срешу имигрантите. Той обвини също и вестник „Сън“ за публикуването на статия на Кейти Хопкинс, в която журналистиката използва думата „хлебарки“, за да опише мигрантите. Тогава Зеид бин Раад ал Хюсеин припомни, че тази дума е била използвана от Наксис и деспоти в Руанда и призова Великобритания да спазва законите, ограничаващи подбуждането на омраза.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.