Национална кръгла маса за ромите… без роми

Споделете статията:

Национална кръгла маса по проблемите на интеграцията се състоя вчера в Асеновград . Въпреки че събитието бе добре замислено от местната власт, а присъствието на националните институции, както и на Националното сдружение на общините впечатляваше, от форума отсъстваха ромите. Нямаше представители на ромски организации, нито неформални лидери от квартала. Единственият ром в залата бе д-р Асен Колев, но той не получи възможност да се изкаже, така че да бъде чут. Това видимо отсъствие обезсмисли кръглата маса.

Иначе бе открита приемна за спешни криминални случаи, според замисъла на шефа на НСЕИВ Валери Симеонов. Интересна бе речта на колегата му Валентин Радев, министър на Министерството на вътрешните работи.  „Харесва ли ви тук да има полицейска приемна, вместо детска площадка? На мен не ми харесва“, запита жителите на махалата в Асеновград той  и отказа да пререже лентата на новата придобивка.

Полицейската приемна бе открита заради обещанието на кмета и държавната власт след избухналите протести срещу ромите в Асеновград, в квартала им да има постоянно полицейско присъствие. „Над 10 години тук не е имало приемна. Ще се радвам, ако другия път дойда тук и на мястото на приемната открием детска площадка. Тук държавата ще дава всеки месец тук по 15 хил. лв. Това са ваши пари и тези разходи нека да отиват за училища. Малките тук нека бъдат грамотни, да решават всичко с ум. Ред и законност ще има за всички“, каза още Валентин Радев.

На свой ред председателят на “Амалипе” Деян Колев написа на страницата на организацията: “Със сигурност огромната част от жителите на ромската махала “Лозница” също приветстват тази придобивка. Но тя ще бъде ефективна, ако работещите в нея полицаи са роми или говорят езика на общността. В квартал с роми от групата на миллета, неразбиращите турски език полицаи биха били безполезни като собствениците на кола без шофьорска книжка – в най-добрия случай могат да правят нищо”.

Новата полицейска приемна струва на държавата 27 хиляди лева, а според “Дневник” – 30 хиляди. Те са били инвестирани от община Асеновград, а държавата е отпуснала още 15 000 лева.

След откриване на полицейската приемна, омбудсманът Мая Манолова заяви на специална национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция, че 170 хиляди младежи у нас не работят и не учат.

“Всеки седми ученик у нас между 15 и 18 години не е в училище. 170 хиляди млади хора в България не работят и не учат. “64% от тях са в селата и малките градчета”, уточни Манолова.

На форума присъстваха и вицепремиерът Валери Симеонов и заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

“21 хиляди деца са отпаднали от клас само за миналата учебна година. 20% от децата на България не ходят на училище”, заяви Сачева. Тя добави, че в страната вече са създадени 1103 екипа, в които са включени 11 632-ма специалисти, които ще водят кампанията за връщане на децата в училището.

„Стараем се да положим мащабни усилия да обхванем циганските деца“, обобщи накрая Валери Симеонов. “В квартала няма нови криминални прояви, няма етническо напрежение, службите по регистрация също са си свършили работата.”

Очаква се в  неделя  да се възобновят протестите. Хората от инициативния комитет очакват още  действия от местната власт.

По материали на Дневник, Медияпул, БНР, сайт на “Амалипе”

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.